Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mlada Romkinja iz zadarske bolnice preuzela svog sinčića

05.04.2011. 22:00
Mlada Romkinja iz zadarske bolnice preuzela svog sinčića


Mlada Romkinja koja je prije nepunih mjesec dana osoblje zadarske ginekologije, policiju i socijalne radnike digla na uzbunu ostavivši tek rođeno čedo u bolnici, u ponedjeljak je poslijepodne svog sinčića ipak odvela kući.
Ona je, podsjetimo, 8. ožujka u poslijepodnevnim satima prijevremeno na svijet donijela muško dijete, a svega sat vremena nakon poroda napustila je zadarsku ginekologiju ne javivši se ni liječnicima, niti ikome drugome od osoblja. O njezinu bijegu dežurni liječnici obavijestili su policiju koja je potom krenula u potragu za 19-godišnjom rodiljom. No, svega dva dana kasnije ona je pronađena u Ogulinu, a policija ju je zatekla u društvu svog još uvijek malodobnog supruga dok je izrađivala dokumente. Njezina svekrva koja privremeno boravi u Zemuniku Donjem policiji je dala naslutiti gdje će ju pronaći pojasnivši kako njezina nevjesta i sin nemaju namjeru napustiti dijete, već da je riječ o nespretnim okolnostima.
Naime, mlada je majka u visokoj trudnoći sa suprugom iz Ogulina u Zemunik stigla svega dva dana prije no što je dobila prijevremene trudove. Osjetivši bolove uplašila se te se ne sluteći da bi se mogla poroditi uputila liječniku, a kako kod sebe nije imala dokumente niti zdravstvenu iskaznicu, sve je to posudila od druge Romkinje iz naselja. Nakon što ju je dežurni ginekolog odmah ostavio u rađaoni, mlada je majka poslije poroda uz pomoć svog supruga otišla izraditi dokumente. Ispričala je kako se uplašila da bi joj bolnica mogla ispostaviti račun za troškove poroda i inkubatora u koji su nakon poroda smjestili nedonosŠče.
Osim toga, liječnici su joj rekli kako će njezina beba u inkubatoru ostati najmanje 20 dana, pa je zaključila kako neće moći biti s njom, a osim toga, dokumenti su joj potrebni i za iznošenje bebe iz bolnice. Iako su se pojavile sumnje kako se neće vratiti po dijete, 19-godišnjakinja je to u ponedjeljak opovrgla.