Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zadar u vrhu po cijeni vode

05.04.2011. 22:00
Zadar u vrhu po cijeni vode


Žitelji Zadra primijetili su da su im u posljednje vrijeme računi za vodu narasli, odnosno da je cijena kubika vode porasla sa 10,98 kuna po kubnom metru na 12,97 kuna po kubnom metru
Do početka travnja vodovodna poduzeća trebala su uvesti nove fiksne naknade na račune za vodu, kako je i bilo propisano Uredbom o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i troškova. No u Zadru, a tako i u većini gradova, ovo još nije učinjeno.
– Travanj je bio rok za uvođenje fiksnih naknada, ali to se prolongiralo. Naime koji god vodovod da je predao svoj prijedlog cijena za vodne usluge, Vijeće za vodne usluge ih je odbilo zbog raznih razloga. Gradovi su imali različite izračune za fiksne naknade, pa još ne znamo kolike će one biti jer Vijeće daje zadnju odluku o cijeni, rekao je Hrvoje Patrk, direktor zadarskog Vodovoda. Dodao je da bi do kraja ovog tjedna trebali napraviti izračune koje će poslati Vijeću za vodne usluge na provjeru te će vidjeti hoće li odgovor Vijeća biti potvrdan ili ne.
Patrk je u siječnju govorio da uvođenje fiksnih naknada ne mora nužno značiti i poskupljenje vode jer će, kako je tada rekao, vodovodna društva subvencionirati, na primjer, socijalno ugrožene grupe građana.
Ipak, žitelji Zadra primijetili su da su im u posljednje vrijeme računi za vodu narasli, odnosno da je cijena kubika vode porasla sa 10,98 kuna po kubnom metru na 12,97 kuna po kubnom metru.
– Cijena kubika vode porasla je zbog dijela koji se odnosi na Odvodnju, odnosno zbog stavke o pročišćivaču otpadnih voda, a koja se plaća 1,62 kune po kubnom metru. Ova je odluka donesena u siječnju, ali sada je procedura provedena i zbog toga su se računi nedavno povisili, objasnio je Patrk.
Ovim poskupljenjem cijena kubika vode došla je do gotovo 13 kuna čime se cijena vode u Zadru svrstala među skuplje u Hrvatskoj.
Naime, prema podacima koje smo našli na internetskim stranicama Zagrebačkog holdinga Podružnice vodoopskrbe i odvodnje, a gdje su navedene cijene vode u većim hrvatskim gradovima, Zadar je pri samom vrhu. Najskuplji je grad, kako navode na toj internetskoj stranici, Pula sa 13,54 kuna za kubni metar, nakon koje ide Zadar 12,97 s, zatim Zagreb sa 11,22 kune/m3. Iza njih su Osijek s 10,43 kune za kubni metar, potom Split za 6,93 kune za kubni metar te Rijeka za 6,92 kune za kubni metar.