Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bratu načelnika Kolana kafić u općinskoj zgradi

05.04.2012. 22:00
Bratu načelnika Kolana kafić u općinskoj zgradi


Oporbenjak iz Hrvatske stranke umirovljenika Plazibat tvrdi da je Komisija odabrala brata HSS-ovog načelnika ne poštujući, odnosno, mijenjajući uvjete natječaja
Zbog zakupa poslovnog prostora od 80 četvornih metara predviđenog za ugostiteljske djelatnosti u općinskom objektu koji se tek počeo graditi, a udaljenom stotinjak metara od mora u mjestu Mandre na Pagu, između načelnika Općine Kolan, HSS-ovca Josipa Zubovića i člana Općinskog vijeća i oporbenjaka iz Hrvatske stranke umirovljenika Predraga Plazibata izbila je velika svađa u kojoj sada već padaju i sve teže riječi.
Plazibat, naime, napada načelnika Zubovića i tročlanu općinsku Komisiju za dodjelu poslovnih prostora da su na natječaju za ugostiteljski objekt izabrali lošiju ponudu od njegove – onu Ugostiteljskog obrta Kaštel, koju je dao Ante Zubović, načelnikov brat. Načelnik Zubović rekao nam je kako je Komisija kao najbolju ponudu za zakup poslovnog prostora od dvije ponude izabrala onu njegovog brata ne zato što je to njegov brat, nego zato što je, kaže, najbolja. Ipak, takvu odluku Komisije još mora i on potvrditi, a to će napraviti kroz koji dan, nakon što s odvjetnicima analizira prigovore obrta Predraga Plazibata, a za kojeg, naravno, nema sumnje da je upravo njegova ponuda bolja.
Platili smo više
– Prema natječajnoj dokumentaciji za zakup poslovnog prostora, najpovoljnijom ponudom smatrat će se ona koja sadrži ukupni najviši iznos zakupnine za više godina. Zakupnina, prema natječajnoj dokumentaciji, mora biti uplaćena odmah nakon potpisivanja Ugovora o zakupu. Oba natjecatelja, i ja i načelnikov brat, bili smo dužni prije podnošenja ponude uplatiti jamčevinu u iznosu od 50 posto početnog iznosa zakupnine. Moj obrt ponudio je 47 kuna po četvornom mjestu godišnjeg zakupa na rok od 6 godina, dok je obrt načelnikovog brata ponudio 48 kuna po četvornom metru na rok od 30 godina, ali je platio pola zakupnine samo na rok od 5 godina. Ako je naš obrt Marinero platio 137 tisuća kuna, što je 50 posto iznosa zakupnine, a obrt Kaštel, koji pripada načelnikovom bratu, 117 tisuća kuna, onda je naša ponuda povoljnija naprosto zato jer smo po natječajnim uvjetima platili više i prostor mora nama pripasti. Tročlana Komisija procijenila je, međutim, da je ponuda obrta načelnikovog brata povoljnija, jer ona na 30 godina, što je njegov obrt ponudio, iznosi 1,4 milijuna kuna. Onda je Komisija rok od 30 godina koji je on ponudio samostalno skratila na rok od 20 godina i njegovu obvezu plaćanja svela na 939 tisuća kuna. Na kraju je Komisija očito odlučila, čime ga neosnovano privilegira i mene stavlja u neravnopravan položaj, priznati mu potencijalna ulaganja koja mogu biti, kako su oni formulirali, u “iznimnim situacijama i u znatnom iznosu”. Nitko ne zna što to znači. Uglavnom, umjesto da je obrt Ante Zubovića platio 50 posto od svoje ponude, pa bila ona 1,4 milijuna kuna ili 939 milijuna kuna, platio je samo 117 tisuća kuna, a Komisija ga je neosnovano ocijenila boljim od mene, objašnjava Plazibat.
Oštetit će se proračun
Na taj način oštetit će se općinski proračun jer bi prihvaćanjem moje ponude prihod za Općinu bio veći, što je i uvjet iz natječajnog postupka, nastavlja Plazibat. Po svemu sudeći, razliku od 117 tisuća kuna, koliko je platio obrt Ante Zubovića, do pune cijene zakupa od 939 tisuća kuna, on neće ni platiti već će mu Komisija priznati ulaganja znatnih sredstava u uređivanje poslovnog prostora, a to nije bio smisao ovog natječaja. To, nažalost, brat bratu preko njihove Komisije direktno pogoduje, jer umjesto plaćanja zakupa načelnikov brat, dakle, nudi ulaganja, a Komisija izabire njegovu ponudu iako je u natječajnim uvjetima jasno rečeno da je najpovoljnija ponuda ona s najvišim iznosom zakupnine. Kao odgovorni općinski vijećnik smatram kako će, izborom obrta Kaštel kao najbolje ponude, općinski proračun biti oštećen, jer od davanja u zakup poslovnog prostora neće ostvarivati nikakve prihode, kaže Plazibat.
Predsjednik Komisije za dodjelu poslovnih prostora Ante Gligora suprotno Plazibatu smatra kako je natječaj proveden u skladu sa zakonom.
– Ne vidim ništa sporno. Ponuda obrta Ante Zubovića za jednu je kunu po četvornom metru bolja od ponude obrta Predraga Plazibata. Uz to, Zubović je rekao da će uložiti znatna sredstva u infrastrukturno uređenje poslovnog prostora, što je za Općinu prihvatljivija ponuda od one koju je dao Plazibat, kaže Gligora.
Pročitali smo natječaj u kojem nigdje izričito ne piše da će se poslovni prostor ponuditi kao roh-bau.


 JOSIP ZUBOVIĆ: MOJ BRAT JE PONUDIO KUNU VIŠE


Načelnik Općine Josip Zubović tvrdi kako je ponuda obrta Kaštel za uzimanje u zakup ugostiteljskog objekta bolja od ponude obrta Marinero.
– To što je Komisija izabrala ponudu obrta mog brata nema veze sa mnom. Očito je njegova ponuda, a i meni se tako čini, bolja. No čekam mišljenje odvjetnika da potvrdi odluku Komisije pa se ipak želim suzdržati od konačne prognoze. Problem je, međutim, što Plazibatova šogorica radi u Općini i što postoji vjerojatnost da mu je dojavila podatke iz natječaja što nije smjela napraviti, kaže načelnik Zubović zaključujući da je ponuda njegovog brata bolja, jer je ponudio veću cijenu za 1 kunu po četvornom metru, a to što je ukupno riječ o manjem iznosu smatra da nema veze.




 ANTE ZUBOVIĆ: JA ĆU VIŠE ULOŽITI OD PLAZIBATA


Ante Zubović, načelnikov brat i vlasnik obrta Kaštel čiju je ponudu Komisija ocijenila boljom od Plazibatove, potvrdio nam je kako je dao ponudu od 48 kuna po četvornom metru, za kunu bolju od Plazibatove. Zanimljivo je, međutim, kako je on dao ponudu za zakup na 30 godina, dok mu je komisija samostalno smanjila na 20 godina, a 50 posto od zakupnine platio je za samo 5 godina, i to u iznosu manjem nego što je platio Plazibat.
– Ja sam ponudio, i Komisija je to uvažila, da samostalno uredim poslovni prostor: od struje i vode do grijanja i pločica. Naravno, očekujem da će mi Komisija infrastrukturna ulaganja priznati te ih odbijati od ukupnog iznosa 20 godišnjeg zakupa. Nisam kriv Plazibatu što on nije dao takvu ponudu. On je ponudio više od mene, a ja ću više uložiti, kaže Ante Zubović.


 PLAZIBAT: NETKO SE JAVIO NA KRIVI NATJEČAJ


Predrag Plazibat kaže da se netko od njih dvojice, ili Zubović ili on, javio na krivi natječaj.
– U zakup se, kako izričito piše, daje ugostiteljski objekt, bez da se navodi u kojem stupnju gradnje. Jedino se traži što veća cijena zakupa kao jedini kriterij za dobivanje prostora, kaže Plazibat.