Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Delaš: Jedino što nas može dići je obrana

05.04.2012. 22:00
Delaš: Jedino što nas može dići je obrana


Potpuno smo pukli. Imali smo sve, igru i rezultat. Igrali smo agresivno u obrani, baš kako treba i solidno u napadu. Poslije smo glupo izgubili neke lopte i pali, a Cibona je preiskusna momčad da to ne bi kaznila


Poraz od Cibone zapekao je Zadrane. Ne toliko zbog rivaliteta ili činjenice da su prvi put ove sezone poraženi u svojoj dvorani, koliko zbog načina na koji se dogodio. Jer iako su Zagrepčani dosta kvalitetnija momčad, nisu toliko bolji da s onakvom lakoćom zaostatak od 14 poena u petnaestak minuta pretvore u +20.
– Potpuno smo pukli. Imali smo sve, igru i rezultat. Igrali smo agresivno u obrani, baš kako treba i solidno u napadu. Poslije smo glupo izgubili neke lopte i pali, a Cibona je preiskusna momčad da to ne bi kaznila. Osjetili su svoju priliku i krenuli su sa zonskim pritiskom. Poklonili smo im nekoliko lopti, a kasnije nas je El Amin izneredio s “pick and roll igrom”. Jednostavno je sve išlo nizbrdo i nije bilo nikoga, tko bi uzeo loptu i zaustavio taj pad. Kao momčad nismo dobro reagirali u obrani i oni su zabijali kako god su htjeli – kaže Ante Delaš.
Pobijediti Zagreb
Sljedeći zadatak pred Zadranima je jasan.
– Moramo zaboraviti Cibonu, iako to nije lako i pobijediti Zagreb. Nama igračima je najteže izgubiti takvu utakmicu. Po cijele dane se pripremamo, treniramo, a onda dođe utakmica i izgubimo na takav način. No, dvoboj sa Zagrebom nam je prevažan da bismo se osvrtali unatrag. Ne želim ni pomišljati kako bi nam bilo da izgubimo još jednu utakmicu kod kuće.
Iz nekog razloga Zadar je u ključan dio sezone ušao u slaboj formi. Kako to popraviti u kratkom razdoblju?
– Očito je da kao momčad nismo u dobroj formi, ali moramo to nadoknaditi obranom. Moramo se potući i bacati za svakom loptom, jer kada tako igramo, možemo dobiti utakmicu i ako nismo u nekoj šuterskoj formi. Ako želimo nešto dobiti napadom, nećemo uspjeti. Imamo par novih igrača, još uvijek nismo uigrani, tražimo se i svi smo malo pali u formi. Jedino što nas može dići je obrana – ističe bek Zadra.
Sve je još otvoreno
Pogled na tablicu nakon pet kola nije ugodan. Cibona ima 5-0, Cedevita i Split po 4-1, Zagreb 3-2, a Zadar 2-3.
– Ne trebamo gledati tablicu, nego ići utakmicu po utakmicu i pokušati svaku pobijediti, a na kraju ćemo vidjeti gdje smo. Budemo li se bavili kalkulacijama, nećemo nigdje stići.
Zagreb je u prošlom kolu poražen od Cedevite, ali tek nakon produžetka, što će reći da se malo digao u formi nakon domaćeg debakla protiv Splita prije desetak dana.
– Sigurno su se digli nakon dolaska novog trenera. Ti su igrači ove sezone igrali Euroligu i imaju nekakav status, dakle, ne možemo reći da su loša momčad. Dolaze ovdje kao favoriti samim time što su igrali regionalnu ligu, a mi nismo. Ali moramo dobiti tu utakmicu kako god znamo i tu nema puno priče.
U svakom slučaju, Zadrani su, bez obzira na slab početak Lige za prvaka, još uvijek potpuno u igri za željeno četvrto mjesto.
– Ništa nije gotovo. Još su dva kola do kraja prvoga dijela, a ako pobijedimo Zagreb i dalje ovisimo sami o sebi. Nemamo se što žaliti, nego idemo igrati dalje najbolje što možemo i pokušati ostvariti naš cilj – za kraj će Delaš.
 


 ZADROVA OBRANA I ZAGREBOV NAPAD




Zagreb će i na Višnjiku biti bez Marija Kasuna, praktički jedinog pravog centra pa će se sasvim sigurno više osloniti na šuterske kvalitete svojih igrača. Uostalom, riječ je o momčadi koja prosječno puca preko 27 trica po susretu, od čega pogađa nešto više od 12.
– Kasun im je bio nositelj igre, ali tu je Markota koji nam je dosta nezgodniji za braniti. Mislim da im je vanjska linija najjača strana i na to ćemo morati obratiti posebnu pažnju. Svi su odlični šuteri i mogu pogađati u serijama. Nema igrača kojega možete pustiti na šutu i sigurno nas čeka težak posao – kaže Delaš.