Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poslovno-ugostiteljska zgrada uz veletržnicu i Bauhaus još na čekanju

05.04.2012. 22:00
Poslovno-ugostiteljska zgrada uz  veletržnicu i Bauhaus još na čekanju


Granit Kamenolom, tvrtka u vlasništvu Zdenka Zrilića, traži izmjene radi usklađivanja s novim Prostornim planom, prenamjenom parcele te usklađivanjem broja parkirnih mjesta


Detaljni plan  uređenja zone bivšeg kamenoloma tvrtke Put ponovno  je izazvao prijepor. Vlasnici  nekad nacionaliziranih parcela, koje nisu u obuhvatu  DPU-a, ali su u neposrednoj  blizini, jučer su, na javnoj  raspravi u gradskoj vijećnici,  ustvrdili da izmjenama  DPU-a cijelom prostornom  politikom u tom dijelu Zadra, Grad Zadar pogoduje  velikim igračima na štetu  većine vlasnika tog područja.
Onda Granit Vrkić, sada  Granit kamenolom
– Nakon stečaja tvrtke Put,  zemljište je na licitaciji kupio  Reno Sinovčić i isto prodao  tvrtki Granit Vrkić. Nakon  toga, 2008. Grad Zadar donosi DPU ex kamenoloma  Put, a i tad, kao i danas, ne  poziva na javnu raspravu nas  vlasnike okolnih parcela. Po  tom DPU-u investitor, sad  tvrtka s nešto promijenjenim  imenom Granit kamenolom,  bio je dužan terasasto urediti  zemljište, što mu uostalom  piše i u uvjetima gradnje. Sadašnjim detaljnim planom  uređenja i njegovim izmjenama, obveza uređenja prebacuje se na vlasnike okolnih  nekretnina koje se nalaze izvan obuhvata tog plana.  Uređenje zemljišta je od izuzetne važnosti jer su  građevinski vještaci ustvrdili  da je bez toga vrlo moguća  pogibelj zbog odrona zemljišta preko litice kamenoloma, rekao je Livio Kotlar,  jedan od vlasnika parcela.
Kotlar je zatim iznio niz  događanja zbog kojih će posla, ustvrdio je, imati i policija i USKOK.
Gradski pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić rekao je da primjedbe nemaju  veze s javnom raspravom o  izmjenama i dopunama  DPU-a bivšeg kamenoloma  Put, ali će biti zabilježene.
Zrilić traži usklađivanje s  prostornim planom
Inače, izmjene je inicirao  investitor Granit Kamenolom d.o.o. iz Zadra, inače  poduzeće u vlasništvu zadarskog poduzetnika Zdenka  Zrilića, radi usklađivanja s  novim Prostornim planom  Grada Zadra, prenamjenom  parcele br. 3, te usklađivanjem broja parkirnih mjesta.
Područje bivšeg kamenoloma Put podijeljeno je na tri  građevinske parcele. Na broju 1 je veletržnica, na broju 2  trebao bi niknuti prodajni  centar Bauhausa, a na broju  3 poslovno-ugostiteljska  zgrada. Budući da je područje iznad tržnice definirano kao stambena zona, potrebno je bilo usklađenje i  zone broj 3 s planovima po  njihovoj hijerarhiji. No, urbanističke formalnosti, pa i  greške u izradi plana koje je  jučer priznao autor Stipe  Brčić,  dio su priče o regulativi. Važno je reći da na  parceli broj 3, barem još neko  vrijeme, neće niknuti nikakvi  sadržaji.
Javili su se i vlasnici parcela koji su u gradskom uredu za izdavanje građevinskih  dozvola dobili mišljenje da  ne mogu graditi u zelenoj  zoni iako novi PP Grada Zadra tu predviđa građevinsko  područje. Prema tumačenjima Segarića i izrađivača  DPU-a Stipe Brčića iz Block  projekta, do usklađenja s planovima nižeg reda u prostoru  vrijede strože odredbe.


 SAMI ZATRPAVALI RUPE OD MINE




Livio Kotlar podsjetio je da su nekadašnji vlasnici, u bivšem sustavu, sami zatrpavali rupe nastale djelovanjem mina na svojim oduzetim parcelama, samo da bi ih sačuvali od odrona. Zbog toga su bili redoviti  “gosti” ondašnje milicije.
Vlasnici okolnih parcela sada traže, ako se ne sanira teren, da se prekine svaka gradnja i stanje u prostoru vrati na ono iz 2008.