Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Privlaka želi zonu Sabunike i lučku upravu

05.04.2012. 22:00
Privlaka želi zonu Sabunike i lučku upravu


Plan je izraditi dokumentaciju za gospodarsku zonu Sabunike veličine oko četiri hektara kako bi se omogućilo otvaranje novih radnih mjesta, privesti svrsi projekt porta, staviti u funkciju lučku upravu, urediti Trg don Eugena Šutrina…, nabraja načelnik Surić


Općina Privlaka obilježit će 10. travnja svoj dan. Bit će to prigoda da se mnogi podsjete na 10. travnja daleke 1279. godine, datuma prvog pisanog spomena Privlake, koji su privlački vijećnici prije 15 godina proglasili danom svoje općine.
U povodu toga nadolazećeg Dana općine privlački načelnik Ive Surić podsjeća što je privlačka vlast s njim na čelu učinila u poboljšanju uvjeta života u protekloj godini te što planira dalje.
Sustav odvodnje
– Svi projekti koje sam sa svojim suradnicima pokrenuo pa i oni koje sam naslijedio od svojih prethodnika, a u kojima sam sudjelovao ili ih završio, ispunjavaju me zadovoljstvom. Neki projekti koji su od vitalnog značaja za Privlaku posebno me motiviraju, a kao najveći među njima je izgradnja sustava odvodnje. To je velik i zahtjevan projekt bez čije realizacije je teško zamisliti normalan život, ističe Surić dodajući da u projektu uz Općinu Privlaka sudjeluju i Grad Nin te Općina Vrsi, a sve pod vodstvom Hrvatskih voda.
– Tu je i projekt prokopa kanala Privlački gaz u kojem smo uz pomoć splitskog Plovputa uspjeli ishoditi Studiju utjecaja na okoliš te lokacijsku dozvolu, a evo sad se priprema i dokumentacija za ishođenje građevinske dozvole. Izrađene su i druge po redu izmjene i dopune Prostornog plana uređenja kojima su uklonjene mnoge prepreke za gradnju koje su ograničavale investicije u turističkom i gospodarskom sektoru. Svakako moram naglasiti i to da su tijekom prošle godine okončani radovi na prvoj fazi na našem portu čime je omogućeno pravilno gospodarenje lukom. Na tom smo tragu pokrenuli proceduru osnivanja lučke uprave u Privlaci. Samim osnivanjem lučke uprave uvest će se red za čitavo ovdašnje lučko područje. Isto tako radili smo puno na uređenju obale, plaža, asfaltiranju ulica, a svakako je kruna svega izgradnja privlačke obilaznice, državne ceste D306 Nin-Vir, ističe Surić dodajući da vode računa i o onim projektima koji su “na čekanju”.
– Projekt Kuline je trenutačno u stagnaciji zato što investitor mora ponoviti kompletan postupak izrade UPU zone. Projekt općinske zgrade je u fazi pripreme projektne dokumentacije. Slično je i s vrtićem i tržnicom. O svemu se vodi itekako briga, napominje načelnik istaknuvši kako planira više pozornosti posvetiti uređenju centra Privlake.
Uređenje centra
– Po mom mišljenju u centar Privlake odnosno zaseoke Gornje i Donje Selo se ulagalo premalo svih ovih godina i na meni je ispraviti tu nepravdu. Jedini projekt koji je napravljen na tom dijelu je izgradnja porta, ali ljudi zaboravljaju da je taj porat u funkciji cijelog mjesta. Već ove godine u centru će se mnogo toga raditi i mi ćemo ga dovesti na razinu kakvu i zaslužuje. Privlaka je velika i ima puno zaseoka koji su međusobno nepovezani. Za vrijeme mojeg mandata, pokušavam ravnomjerno doprinijeti ulaganju u sve zaseoke, priča Surić istaknuvši kako ima plan za dalje, a prioritetno je konsolidirati prihode Općine.
– Plan je izraditi dokumentaciju za gospodarsku zonu Sabunike veličine oko četiri hektara kako bi se omogućilo otvaranje novih radnih mjesta, privesti svrsi projekt porta koji je težak oko 22 milijuna kuna, staviti u funkciju lučku upravu, urediti Trg don Eugena Šutrina ispred župne crkve RBDM, urediti Park dr. Franje Tuđmana, urediti nove zelene i cvjetne površine i tako redom, kako bismo dobili prepoznatljivu sliku mjesta, nabraja načelnik osvrnuvši se još na projekt izgradnje kanalizacije pod nazivom Jadran teškim 30 milijuna eura.
– Za taj projekt je ishođena lokacijska dozvola te su potom predani papiri za građevinsku dozvolu. Sam sustav odvodnje bi se trebao raditi po ulasku Hrvatske u EU iz čijih bi se pretpristupnih fondova trebao financirati veliki dio tog projekta. Cilj nam je da se što prije pripremi kompletna projektna dokumentacija i da se krene u ovaj milenijski posao bez kojeg općini Privlaka te susjednom Ninu i Vrsima, nema gospodarskog napretka, zaključuje načelnik Surić čestitajući Privlačanima Dan općine.