Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prvi veći kruzer “AIDA aura” stiže 14. travnja

05.04.2012. 22:00
Prvi veći kruzer “AIDA aura” stiže 14. travnja


Vrijedno je istaknuti i da je ovaj kruzer već najavljen za iduću sezonu, 2013. godine, i potvrđeno je čak 17 njegovih dolazaka s ukupno 25.000 putnika


Na pragu smo turističke sezone, koja se obično počinje prepoznavati oko Uskrsa, a koji je na neki način i barometar za uspjeh sezone. No, ako po tome gledamo, kruzerska sezona nam ove godine neće biti osobito naklonjena, jer će nam prvi veći kruzer doploviti tek 14. travnja.
Bit će to prve subote nakon Uskrsa, za kada je najavljen prvi dolazak njemačkog većeg kruzera “AIDA aura”. Taj kruzer spada u red najvećih što pristaju uz zadarsku međunarodnu luku, dug je 205 metara i prima 1.300 putnika. Goste opslužuje čak 418 članova posade. “AIDA aura” tijekom ove sezone u Zadar će doći sedam puta i ukupno će dovesti oko 11.000 turista. Vrijedno je istaknuti i da je ovaj kruzer već najavljen za iduću sezonu, 2013. godine, i potvrđeno je čak 17 njegovih dolazaka s ukupno 25.000 putnika!
Inače, zasad je, kako saznajemo od Đonija Štambuka iz Lučke uprave Zadar, za ovu sezonu planirano 50-ak dolazaka plovećih hotela, što je upola manje nego prošle godine, kada ih je bilo stotinjak. No, Đoni Štambuk naglašava da će ove godine dolaziti nešto veći brodovi, pa to znači i više gostiju, što bi se možda moglo i približiti lanjskom broju od ukupno nešto više od 28.000 kruzerskih turista. Lani je u zadarsku luku ovim luksuznim plovilima stiglo oko 18.000 turista, a u luku Sali dodatnih gotovo 11.000.
Dakle, riječ je ipak o skromnim brojkama, ali kada se zna da su kruzeri u Zadar počeli dolaziti tek otprije nekoliko godina i to zahvaljujući pojedinim entuzijastima iz Lučke uprave Zadar, onda trebamo biti zadovoljni. Veličina ovih brojki se može sagledati lakše, ako se zna da samo jedna brodarska kompanija tijekom jedne sezone u Dubrovnik doveze i do 200.000 gostiju! Ta ista kompanija, talijanska MSC, se zanimala i za zadarsku luku, ali je i odustala, jer Zadar nema dovoljno kapaciteta za prihvat velikih kruzera, većih i od 250 metara dužine, kakve ima ova kompanija. Šteta. Tim više što Zadar nema ni gradske sadržaje, koji bi bili na usluzi tako velikom broju turista. Između ostaloga, znamo da se u jačim sezonama na Poluotoku čeka u redovima za mjesto u restoranima, jer naš grad ne samo što nema dovoljno hotela u središtu, nego nema dovoljno ni kvalitetnih restorana. A da i ne govorimo o drugim nedostacima za jedan grad koji bi trebao biti turistički, jer ni javnih zahoda do prije godinu, dvije uopće nije imao.
Pa i sada svi turisti, primjerice, koji dolaze autobusom u Zadar, najčešće su to Japanci. Najprije odlaze u zahod namijenjen putnicima Jadrolinije, jer zahoda nema ni blizu autobusnog stajališta za turiste.