Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Smjene” iz sjene

05.04.2012. 22:00


Dvije važne persone iz dvije najveće stranke ovih su dana doživjele političke poraze i iako se to pokušavalo sakriti, otkrila se sva dvoličnost i zakulisnost politike.
Iako se ostavka Zlatka Komadine, SDP-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture objasnila isključivo zdravstvenim razlozima, a izgubljena unutarstranačka bitka predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor sakrila u „šuplje” priopćenje o jednoglasju oko izbornog procesa, posve je jasno da se ispod površine nagomilalo dosta političkog mulja.
Istina, Komadina je započeo ministarski mandat u teškom resoru i suočio se s problemima, nije se najbolje ni snašao, završio u bolnici, no kanio se vratiti. Ali kao da je svaki njegov potez, svaku njegovu izjavu natkrivala sjena moćnijeg ministra Linića, a onda i premijera Milanovića, koji je, kako se moglo čuti, u Komadini vidio i konkurenciju s kojom se nije nalazio na istoj valnoj duljini kao, primjerice s novim mladim odabranikom za ministra krapinsko-zagorskim županom Sinišom Hajdašom Dončićem. Ni kada je riječ o kadroviranju u HAC-u Komadina nije imao sreće jer je valjda Liniću ponestalo mjesta da po svojoj liniji udomi sve koje je mislio pa se prebacio i na resor prometa. I cesta do Žute Lokve koju je najavio Komadina, a odjavili Linić i Milanović nije samo nesporazum, nego SDP-ova „mutna voda”.
Sve su to „komadići” mozaika ostavke koji su uz zdravstvene probleme već nakon stotinjak dana “odlomili” Komadinu iz Vlade i proširili prostor uvjerenjima da nikad u politici neće prestati smjene iz sjene.
To su one ostavke ili smjene za koje se nikad do kraja ne čuje uvjerljivo i potpuno objašnjenje i uvijek fasciniraju hrabrošću, odnosno kukavičlukom, govornika koji sve zamotavaju u prozirni „celofan”.
Da se u sklopu kampanje za predsjednika HDZ-a protiv nje i cijele stranke radi po nalogu čovjeka iz sjene pribojava se Jadranka Kosor kojoj tako prijeti opasnost da se od HDZ-ove heroine i ratnice za korupciju doista pretvori u poraženu „Suzanu” koja žaluje nad svojom političkom nesrećom. Ima li Sanader pametnijeg posla nego da vuče osvetničke konce u unutarstranačkoj kampanji samo kako bi s trona pala Kosor, pitaju se neki, no većini je prilično neupitno da Kosor više ne drži stranačke uzde i da joj, izgleda, sa sjenama i bez sjena prijeti smjena.
Iskusni „igrač” Milinović, okuplja sve više istomišljenika koji se, kao uostalom i on i Kosor, okreću kako vjetar puše. Dok sve to traje raste netrpeljivost predsjednice i zamjenika predsjednice najveće oporbene stranke pa ona ironično predbacuje Milinoviću što se našao na skupu žena i mladeži HDZ-a, a koliko ona zna, Milinović nije žena, a nije više ni mlad. S druge strane ambiciozni Milinović, koji je osjetio da voda skreće na njegov mlin nije mogao dopustiti očajnoj Kosor da usred kampanje mijenja izborna pravila i uvođenjem načela „jedan član, jedan glas” odgađa izbore u stranci.
Da naličje politike bude još jadnije, Kosor je odbila komentirati i svima zabranila komentirati što se događalo na Predsjedništvu njezine stranke, ali je vrlo rado ispred vrata HDZ-a komentirala ostavku Komadine kao prvu pukotinu u Milanovićevoj Vladi.