Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Moglo bi doći do značajnih poteškoća u radu zadarske Opće bolnice

Autor: Siniša Klarica

05.04.2013. 22:00
Moglo bi doći do značajnih poteškoća u radu zadarske Opće bolnice

Foto: Vedran SITNICA



Skupštinari Zadarske županije brzopotezno su jučer odradili 29., posljednju radnu sjednicu u ovom sazivu. Jedina značajnija rasprava bila je ona o davanju suglasnosti na izvješća o radu zdravstvenih ustanova kojima je osnivača Zadarska županija. Višak prihoda ostvarili su jedino Zavod za javno zdravstvo, Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu. Psihijatrijska bolnica Ugljan, Specijalna bolnica za ortopediju Biograd i Opća bolnica Zadar iskazali su manjak u ukupnom iznosu 145.482.880,00 kn.
Resornog pročelnika Josipa Kraljića i župana Stipu Zrilića, iskazani manjak zdravstvenih ustanova ne brine, osim u slučaju Opće bolnice Zadar i njenog manjka u iznosu od 130.552.235,00 kn zbog čega bolnica ide u sanaciju.
Kraljić je objasnio da će za koji dan u Opatiji biti predstavljeni rezultati poslovanja hrvatskih zdravstvenih ustanova u 2012., ali i da ti rezultati neće biti točni. Kraljić kaže da će se tad pokazati da neke ustanove posluju bolje od zadarskih, iako su dvaput sanirane prošle godine. Štoviše, veliki manjak iskazan u poslovanju Opće bolnice Zadar, naglašava Kraljić, nije posljedica lošeg rada uprave nego ugovora i propisa koje diktira HZZO.
Naime, zadarska bolnica mora odraditi sve poslove i zadaće koje se pred nju postavljaju, a na drugu stranu, fakturiranih 50-ak milijuna kuna se nikad neće naplatiti. Kraljić se obrušio i na standarde Hitne pomoći koji se mogu primijeniti u Međimurskoj, ali zbog specifičnosti teritorija, ne i u Zadarskoj županiji.
Kraljić je zaključio da su i ostale zdravstvene ustanove koje su iskazale manjak, loše poslovali poglavito zbog knjigovostvene ekvilibristike, te da su u biti vrlo likvidne i posluju dobro. Dijelom je to i zbog potplaćenog rada djelatnika.
No župan Stipe Zrilić kaže da već ove godine može doći do značajnih poteškoća u radu zbog smanjenja limita i povećanja PDV-a na lijekove.
Na kraju svoga vrlo temeljitog, izlaganja o stanju zdravstva u Zadarskoj županiji, Josip Kraljić koji se ovih dana sprema u mirovinu, nakon 40 godina staža i 20 godina djelovanja u županijskoj skupštini, dobio je pljesak vijećnika i vladajuće garniture i oporbe. Zadarski župan Stipe Zrilić posebno je pohvalio stručnost dr. Kraljića od kojeg su nerijetko u Ministarstvu zdravlja tražili savjet i mišljenje o organizaciji zdravstva.
Županijski vijećnici za novog predsjednika Upravnog vijeća Javne ustanove agencije za razvoj Zadarske županije “Zadra nova” imenovali su dosadašnjeg potpredsjednika Skupštine Zadarske županije Grgu Batura, a za člana upravnog vijeća Marka Barančića.