Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ninčević i Župan hvataju medalju

Autor: Zrinka Grancarić

05.04.2013. 22:00
Ninčević i Župan hvataju medalju


Težak dan u akvatoriju Palma de Mallorce, predzadnjeg dana regate Svjetskog kupa. S jedne strane su tamošnja regatna polja uglavnom zaista savršena, vjetrovita, međutim kad se dogode dani laganog vjetra onda je izuzetno zahtijevno za jedriti. Tako je bilo jučer. Peti dan regate krenuo je s odgodama starta zbog bonace.
Tonči Stipanović izgubio je nažalost vodeću poziciju u Laseru, međutim novi sustav bodovanja i dalje mu drži otvorenim vrata za odličja. Peti je.
– Nije išlo. Najprije sam u prvom plovu diskvalificiran radi preuranjenog starta, a onda sam se u drugom plovu izvlačio doslovno iz pakla. Takav dan, ali još uvijek je sve otvoreno – kaže Tonči.
Vodstvo je preuzeo Australac Tom Burton.
Među ženskim dvojcima također velike izglede za odličje imaju Enia Ninčević i Romana Župan, četvrte su uoči zadnjeg dana.
– Ponovno smo dobro jedrile danas, vrlo stabilno, ali ni konkurencija nije griješila, tako da smo izgubile jedno mjesto ukupnog poretka, ali samo jedan bod nas dijeli od postolja tako da vrlo optimistične ulazimo u finalni dan. Nemamo puno iskustva jedrenja u plovu za odličja, ali je vrijeme da ga počnemo skupljati – zadovoljna je Enia Ninčević.
Novi format natjecanja o kojem smo već dosta izvještavali donosi i novosti i za samu završnicu. Umjesto dosadašnjeg jednog plova za odličja s dvostrukim bodovima, može ih biti više, a regatno polje je dodatno skraćeno, kako za koju disciplinu, ali u prosjeku će svaki od tih finalnih plovova trajati od deset do 15 minuta. Za Laser i 470 danas su predviđena dva plova za odličja.
Za ostale hrvatske predstavnike, kao i za glavninu flote od oko 850 natjecatelja iz 51 zemlje svijeta, regata je jučer završila. Pavle Kostov i Petar Cupać zauzeli su 12. mjesto u 49er-u. 18 je pripalo Luki Mratoviću na dasci, a 23. Milanu Vujasinoviću u Finnu. Potencijalni nasljednici Tončija Stipanovića u Laseru, mladi kormilari Filip Jurišić i Toma Višić natjecanje su završili na 39. i 79. mjestu.