Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Roditelji će platiti prijevoz od Srba do Gračaca, a Općina će im vratiti

Autor: Ante Vidović

05.04.2013. 22:00
Roditelji će platiti prijevoz od Srba do Gračaca, a Općina će im vratiti

Foto: Ante VIDOVIĆ



Zarađujem 1.300 kuna mjesečno kao čistačica u osnovnoj školi, a sada trebam platiti prijevoz djeteta u srednju školu od Srba do Gračaca skoro 1.000 kuna za pola mjeseca. To je do sada uvijek plaćala Općina, a sada je nastao dug koji mi moramo platiti. Moja kćer je odlična učenica i teško mi je bilo ne pustiti je u školu, međutim, situacija je takva da se nešto treba poduzeti, kaže Lucija Pavlović iz Srba u Općini Gračac, majka triju kćeri od kojih jedna ide u Srednju školu Gračac, a druge dvije studiraju u Zagrebu i Kninu.
S njezinim mišljenjem slažu se i drugi roditelji srednjoškolske djece u Srbu koji, također u četvrtak nisu pustili svoju djecu u školu već su se sastali s načelnikom Općine Goranom Đekićem u prostorijama Mjesnog odbora Srb.
Posljednjih osam godina Općina Gračac financirala je prijevoz srednjoškolske djece od Srba do Gračaca, uzimajući u obzir tešku socijalnu situaciju u kojoj tamošnji stanovnici žive. Većina ih nema posla i žive od socijalne pomoći, ali je praksa u Zadarskoj županiji da jedinice lokalne samouprave u najmanju ruku sufinanciraju prijevoz srednjoškolske djece.
Do problema u Gračacu došlo je kada je taksi-prijevozniku Kojiću istekao ugovor o prijevozu potpisan s Općinom. Do potpisivanja novog pojavio se odmak od pola mjeseca. Riječ je o drugoj polovini veljače. S obzirom na to da svoju uslugu ne može naplatiti od Općine, novac je zatražio od roditelja kojima je ta svota nezamislivo velika s obzirom na uvjete u kojima žive. Načelnik Đekić ne vidi problem u nastaloj situaciji.
– Stvara se problem gdje ga nema. Problem je nastao u Zagrebu gdje su kasnili petnaest dana s odobravanjem javne nabave. Zbog toga je natječaj kasnio i pojavio se prazan prostor od 14. do 28. veljače koji nije pokriven ugovorom. U takvim uvjetima Općina nije bila u mogućnosti plaćati prijevoznika, jer moramo poštovati zakone. Naš prijedlog roditeljima jest da oni plate prijevozniku, a zatim će im Općina Gračac na njihove račune vratiti novac kao jednokratnu pomoć, kazao je Đekić.
Načelnik Goran Đekić tvrdi da su reakciju roditelja potaknule određene političke struje koje za njega žele stvoriti nepovoljnu klimu u prostoru gdje žive birači srpske nacionalnosti, koji većinom glasaju za SDSS.
– Ovo je dokaz da je politička kampanja već počela, kaže Đekić koji je nastalu situaciju iskoristio i za svoju promociju.
– Budite sigurni da nijedna druga politička opcija neće financirati prijevoz srednjoškolske djece od Srba do Gračaca, kao što nije ni prije.