Osnovnoškolci iz Škabrnje postali su "baš cool"

Slika korisnika admin
Autor: 
SKABRNJA

Baš su bili cool tako jednaki, a tako različiti učenici viših razreda OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje, njih 112, koji su sudjelovali u interaktivnim radionicama održanima u njihovoj školi 3. i 4. travnja, nakon čega su dobili i zahvalnice sa svojim imenom i prezimenom tiskane na latinici i na brajici.

Dva školska sata poučne igre i zabave donijelo im je nova iskustva korisna za cijeli život.

"Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti!" naziv je projekta kroz koji osnovnoškolci iskustveno uče o različitostima. Interaktivne radionice provode se u školama tako da se učenici stavljaju u poziciju slijepih, gluhih i osoba s govornim teškoćama te se s njima raspravlja o doživljenome iskustvu.

Projekt provode udruga Visoki jablani iz Rovinja i udruga UP2DATE iz Zagreba. Na interaktivnim radionicama učenici kroz igru i direktan kontakt s edukatoricama uče prihvaćati različitosti, strpljivo komunicirati, tolerirati drugačije od sebe, pronalaziti nove nenasilne načine rješavanja nesporazuma, pružiti potrebnu pomoć i podršku osobama oko sebe umjesto nametanja pomoći iz saželjenja.

Cilj projekta je širenje kulture tolerancije i razumijevanje "drugog i drugačijeg" među osnovnoškolcima, a osnovna ideja je prevenirati i suzbijati diskriminaciju i vršnjačko nasilje kroz senzibiliziranje djece i mladih za potrebe, ali prvenstveno za sposobnosti i kapacitete njihovih vršnjaka s poteškoćama u razvoju.

Kroz projekt je objavljen i dječji krimić Štagalj na jezeru Gun, Johnniea Tuitela i Sharon Lamson, gdje je glavni junak dječak s invaliditetom, a svi učenici uključeni u projekt dobivaju knjigu na poklon.

Projektom je obuhvaćeno šest škola, tri iz Istarske županije i tri iz Dalmacije, a ukupno 1088 učenika sudjeluje u provedbi projekta ove školske godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno