Razriješen kapelan PU zadarske koji se predstavljao kao policajac

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Pravorijek Vojnog ordinarijata i MUP-a o don Tomislavu Vlahoviću
Kapelan u policijskoj kapelaniji "Sveti Filip i Jakov" za Policijsku upravu zadarsku, dekretom biskupa Vojnog ordinarija razriješen je službe te mu je slijedom toga, rješenjem Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske s 31. siječnja 2018. godine, prestala služba u ovom Ministarstvu, kažu u MUP-u
Marin GOSPIĆ
Don Tomislav Vlahović nije imao komentara na sankciju

Tri mjeseca nakon slučaja policijskog kapelana PU zadarske, don Tomislava Vlahovića, koji se lažno predstavljao kao policajac PU šibensko-kninske zaustavljajući vozače na području Benkovca, doznali smo koje su mjere Ministarstvo unutarnjih poslova i Vojni ordinarijat poduzeli protiv kapelana i svećenika Župe u Perušiću.

Naime, kapelan Policijske uprave zadarske u studenom prošle godine zaustavio je automobil s četvoricom madića koji su se kretali cestom od Benkovca prema Lepurima te ih, prema njihovim riječima, pokušao legitimirati. Naveli su kako je čak imao i policijsku palicu, što kao kapelan ne bi smio. Cijelu su priču sredinom siječnja iznijeli u javnost rekavši kako ih je svećenik pretekao i zaustavio se ispred njihovog vozila te upalio sva četiri svjetla. Jedan je mladić izjavio kako mu je don Tomislav kazao: "Reci kolegi neka uđe u auto! Nek' se smiri ili ću ga prebiti i privesti u šibensku policiju", nakon čega su se vratili u automobil, ali on im je prišao i zatražio osobne iskaznice.

Legitimirao vozače

Izjavili su kako su ga pitali neka se "legitimira kao policajac te da kaže svoj broj i pokaže značku", što on nije učinio, već je, prema njihovim riječima, okrenuo akreditaciju kako se ne bi vidjelo tko je na slici, no oni su ga prepoznali kao svećenika Župe u Perušiću. Pojasnili su kako se don Tomislav Vlahović okrenuo nakon što su ga prepoznali i vratio se u svoj automobil, no mladići su o svemu ipak obavijestili policiju.

Budući da policajci nisu izašli na mjesto događaja, jedan od mladića sve je ispričao ocu, a ovaj se odmah uoputio u policiju u kojoj je, kako su prenijeli mediji, otkrio da prijava mladića o svećenikovom zaustavljanju i legitimiranju uopće nije zavedena u sustav. Kako je od njegove prijave prošlo više dana, a nitko nije reagirao, otac ovog mladića o svemu je odlučio obavijestiti MUP i Zadarsku nadbiskupiju. Poslao je dopis tajniku kabineta ministra te je, kazao je medijima, nakon mjesec dana dobio odgovor od Željka Kralja, voditelja Službe za unutarnju kontrolu MUP-a, dok iz Nadbiskupije nije bilo reakcije.

Postupak na Odvjetništvu

Da se cijeli slučaj ne bi zataškao otac ovog mladića cijeli je slučaj dao u javnost unatoč činjenici da je od MUP-a dobio odgovor u kojemu navode kako su izvršenim provjerama potvrđeni ovi navodi, odnosno utvrđene su nepravilnosti u postupanju policijskog službenika-kapelana, odgovorili su iz Ministarstva.

Kako je u odgovoru navedeno i da je s postupanjem policijskog kapelana upoznat njegov nadređeni rukovoditelj "radi eventualnog poduzimanja daljnjih mjera i radnji iz njegove nadležnosti", nadležne u MUP-u upitali smo što su pokazale provjere, odnosno jesu li poduzete kakve daljnje mjere u odnosu na don Vlahovića i koje? Evo što su nam odgovorili:

- Obavještavamo Vas kako je u vezi konkretnog događaja provedeno kriminalističko istraživanje te je o svim utvrđenim činjenicama obaviješteno nadležno Općinsko državno odvjetništvo radi donošenja daljnje mjerodavne državno-odvjetničke odluke.

Nadalje Vas obavještavamo kako je kapelan u policijskoj kapelaniji "Sveti Filip i Jakov" za Policijsku upravu zadarsku, dekretom biskupa Vojnog ordinarija razriješen službe te mu je slijedom toga, rješenjem Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske s 31. siječnja 2018. godine, prestala služba u ovom Ministarstvu - stoji u odgovoru Ministarstva.

No na pitanje o tome je li utvrđeno otkud don Tomislavu policijska palica, odnosno je li ju posjedovao neovlašteno, nismo dobili odgovor.

Don Tomislav bez komentara o sankcijama

Nakon odgovora MUP-a o poduzetim sankcijama protiv kapelana Policijske uprave zadarske, za komentar smo nazvali i don Tomislava Vlahovića. Međutim, nakon što smo se predstavili i rekli o čemu se radi, don Tomislav je odmah prekinuo razgovor, više se ne javljajući niti na upite SMS-om. Očito je za njega ova situacija prilično nezgodna, osobito pred njegovim župljanima nakon što je razriješen dužnosti policijskog kapelana.

Don Martin Jadreško novi kapelan PU zadarske

Nakon smjene don Tomislava Vlahovića, Vojni ordinarijat imenovao je novog kapelana Policijske uprave zadarske. Riječ je o don Martinu Jadrešku, župniku Župe sv. Josipa na Plovaniji koji je u službu kapelana uveden u crkvi sv. Ivana u Zadru. Kako navodi Vojni ordinarijat RH, dekret o njegovom imenovanju pročitao je kapelan PU splitsko-dalmatinske Žarko Relota, a svetu misu predvodio je fra Frane Musić OFM, biskupski vikar. Svečanosti su nazočili načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina, voditelj službe za suradnju s vojnim ordinarijatom Mario Dokmanić te predstavnici kapelanije Policijske akademije i ostali gosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno