Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

DRŽAVNO NATJECANJE U Zadru najbolji od najboljih u znanju romanskih jezika

06.04.2019. 17:45
DRŽAVNO NATJECANJE U Zadru najbolji od najboljih u znanju romanskih jezika


U zadarskoj Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u četvrtak navečer svečano je otvoreno 25. Državno natjecanje u znanju francuskog, španjolskog i talijanskog jezika za osnovne i srednje škole Republike Hrvatske.
Ova zadarska strukovna škola ovogodišnji je domaćin natjecateljskog programa u znanju ova tri romanska jezika, a organizatori državnog natjecanja su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te Agencija za odgoj i obrazovanje.
Otvorenje, održano u predvorju škole, okupilo je brojne učenike, sudionike natjecanja i njihove mentore, ali i ostale djelatnike škole domaćina na čelu s ravnateljicom Dianom Radić-Škara.


Veliki trud i stečeno znanje
U ime Zadarske županije otvorenju natjecanja  nazočili su zamjenik zadarskog župana Šime Mršić i pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić, te izaslanica Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Agencije za odgoj i obrazovanje Loreana Selišek Butina, ali i veleposlanici Republike Italije Adriano Chiodi Cianfarani, Republike Francuske Philippe Meunier i Kraljevine Španjolske Alonso Dezcallar de Mazarredo, te kulturni ataše Republike Čile Maria Jose Cifuentes Gonzalez.
Kako je nakon iskazane dobrodošlice okupljenima istaknula ravnateljica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Diana Radić-Škara, učenici su do ovog natjecanja došli uz veliki trud i stečeno znanje.
– Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola obrazuje turističke djelatnike raznih profila, ali osim znanja učenike učimo toleranciji, zajedništvu i prihvaćanju različitosti, čemu pridonosi i poznavanje jezika, kazala je ravnateljica Radić-Škara, izrazivši uvjerenje da će se sudionici natjecanja osjećati ugodno u Zadru, gradu, kako je navela, tisućljetne povijesti koji na poseban način spaja povijest i suvremenost.


Zahvalili diplomatski predstavnici
Zamjenik župana Šime Mršić u svom je obraćanju naglasio kako je jezik Zadrana bogat riječima romanskog porijekla, te kako Županiju kao osnivača škole veseli što se ovo jubilarno 25. državno natjecanje iz ova tri romanska jezika odvija upravo u Zadru.
– Natjecanje je prilika da pokažete uloženi trud i stečeno znanje, ali i prilika da upoznate grad i da se možda nakon srednje škole odlučite za neki od studija na Sveučilištu u Zadru, kazao je zamjenik zadarskog župana Šime Mršić.
– Svojim radom ste zaslužili biti ovdje, a na natjecanju osim sebe predstavljate i svoje škole i gradove. Vi ste najbolji od najboljih, kazala je sudionicima natjecanja Loreana Selišek Butina, a sreću svima u natjecanju, ali i zahvalu domaćinu na gostoprimstvu iskazali su i diplomatski predstavnici Italije, Francuske, Španjolske i Čilea.
Navedimo još kako natjecanje traje do danas i kako su za najuspješnije učenike osigurane i vrijedne nagrade, uključujući i inozemne jezični tečajevi.