Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

GRIPA U PADU Na zadarskom području četiri osobe umrle od gripe

06.04.2019. 18:00
GRIPA U PADU Na zadarskom  području četiri  osobe umrle  od gripe


Prošlog tjedna na zadarskom području pristiglo je samo 13  prijava oboljelih od gripe, što pokazuje kako je sezona ove virusne bolesti pri kraju, odnosno da je i na području Zadarske županije kao i u većini  država na širem europskom području gripa niskog do srednjeg intenziteta, te da se najčešće radi o sporadičnom broju novooboljelih.
Kako doznajemo od dr. Alana Medića, voditelja Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo do sada je na zadarskom  području ukupno prijavljeno 1.728 oboljelih od gripe.


Gripa premašila lanjsku sezonu
– Za sada se četiri smrtna slučaja povezuju s gripom na području Zadarske županije, dok prošle godine nismo imali niti jedan smrtni slučaj,  kaže dr. Alan Medić, potvrđujući kako je ova sezona gripe, prema broju  dojava o smrtnim ishodima, i na zadarskom području premašila lanjsku  sezonu.
Tako se i na razini države, navode u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, ove sezone bilježi znatno veći broj dojava o smrti zbog gripe i njenih komplikacija u usporedbi s prethodnim sezonama, te je do 24. ožujka 2019. dojavljeno 111 smrtnih ishoda, za razliku od sezone 2017./2018.  kada je bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih.
Prema podacima Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog  zavoda za javno zdravstvo, u 12. tjednu pristigle su 382 prijave oboljelih  od gripe (u usporedbi s 515 prijava u 11. tjednu), što čini ukupno 60.675  prijava tijekom sezone 2018./2019. Najveći broj prijava u 12. tjednu pristigao je iz Grada Zagreba, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske županije.
Stope ili prijava u 12. tjednu upućuju na epidemiju gripe niskog intenziteta na području Sisačko-moslavačke i Grada Zagreba, dok se u većini  županija bilježe uglavnom prijave sporadično oboljelih. U tri županije –  Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Zadarskoj, u tome 12. tjednu  nije bilo niti jedne prijave.


Bio odličan odaziv cijepljenju
Navedeni podaci o 111 smrtnih ishoda (do 24. ožujka), upućuju na tzv.  višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan  sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim  skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji, te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse), no procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog  gripe umire i do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen, navode u HZJZ-u.
U svakome slučaju, iako je gripa ove sezone pri kraju, visoke brojke o  oboljelima i umrlima upozoravaju kako je riječ o vrlo ozbiljnoj bolesti od  koje je jedina učinkovita zaštita cijepljenje. Ove je godine, podsjetimo, za  područje Zadarske županije bilo naručeno 12.000 doza cjepiva, a odaziv  je bio odličan, što pokazuje da sve više građana shvaća važnost prevencije od gripe.