Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Martin Baričević, novi saborski zastupnik

06.04.2019. 18:15
Martin Baričević,  novi saborski  zastupnik


Martin Baričević, načelnik Općine Jasenice, sjeo je u  parlamentarne klupe, u petak je kao zastupnik prisegnuo u Hrvatskom  saboru. Baričević je tako treći saborski zastupnik s liste HDZ-a sa zadarskog područja, a osim njega zastupnici su Grozdana Perić i Davor  Lončar.
– Čast mi je i zadovoljstvo što sam izabran u Hrvatski sabor. Naravno  da me raduje povjerenje predsjednika stranke Andreja Plenkovića, ali i  ostalih stranačkih kolega. Iskustvo koje sam stekao kao načelnik, ali i u  Udruzi općina RH, koristit ću kako bih pomogao u razvoju ruralnih područja, kazao je načelnik Jasenica.
Baričević je zastupnik u Hrvatskom saboru umjesto stranačkog kolege  Marijana Kustića iz Novalje, predsjednika HDZ-a Ličko-senjske županije,  koji je svoj mandat saborskog zastupnika stavio u mirovanje jer je nedavno izabran za izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza  (HNS).
Martin Baričević, koji je općinski načelnik u već šestom mandatu, bio  je saborski zastupnik na početku aktualnog Devetog saziva Hrvatskog  sabora. Na prijevremenim parlamentarnim izborima  u rujnu 2016. godine, nakon izglasavanja nepovjerenja Oreškovićevoj Vladi, bio je 13. na  kandidacijskoj listi HDZ-a za IX. izbornu jedinicu. HDZ je osvojio osam  mandata i Baričević nije ušao u Hrvatski sabor.  Međutim, u prvim danima novog saziva Hrvatskog sabora, od 14. listopada 2016. do 27. listopada 2016., zamjenio je zastupnika Mira Kovača zbog nespojivosti dužnosti  iz članka 9. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, Kovač je bio  tehnički ministar vanjskih poslova u Vladi RH. 
HDZ je u podvelebitskim Jasenicama pobijedio na na svim dosadašnjim izborima. Poznato je da Baričević spada među najstarije članove i utemeljitelje stranke. Bio je prvi predsjednik HDZ-a općine Jasenice i  vijećnik tadašnje općine Obrovac.
Baričević, diplomirani kriminalist, u Tuđmanovo doba je proglašen  najuspješnijim županijskim predsjednikom Mladeži HDZ-a. Bio je i član  Glavnog odbora HDZ-a. Danas osim dužnosti načelnika općine Jasenice  obnaša i dužnost predsjednika Udruge općina u Republici Hrvatskoj.