U prometnoj nesreći poginuo kriminalac i bjegunac Denis Parać (41)

Slika korisnika mkvanja
Jutros na Bokanjcu
PU zadarska
Denis Parać, kriminalac i bjegunac

Kako doznajemo iz PU zadarske, jutros je u gradskom predjelu Bokanjac došlo do prometne nesreće u kojoj je smrtno stradala jedna muška osoba.

- U prometnoj nesreći jutros nešto prije šest sati na državnoj cesti u Ulici Hrvatskog sabora došlo je do prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao 41-godišnji vozač motocikla. Do prometne nesreće je došlo tako što je vozač motocikla zadarskih registarskih oznaka zbog neprilagođene brzine izgubio kontrolu nad upravljačem te izletio izvan kolnika na asfaltnu površinu uslijed čega je došlo do pada vozača koji je preminuo na licu mjesta, kazali su iz PU zadarske.

Kako neslužbeno doznajemo, poginuli motociklist je Denis Parać (41) stari policijski znanac za kojim su mjesecima tragali.

Naime, Paraća se od jeseni prošle godine traži zbog
dovođenja u vezu s počinjenjem kaznenih djela s elementima nasilja, neovlaštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Policija je još tada upozorila da bi Parać mogao biti naoružan te da je sklon uporabi vatrenog oružja.

Parać se navodno dao u bijeg nakon što mu je policija došla u pretres zbog sumnje da je upravo on 20. siječnja prošle godine u noćnim satima bacio eksplozivnu napravu u dvorište kuće poznatog zadarskog odvjetnika Augustina Sudinje u Sukošanu te mu izrešetao automobil Volvo. Policija je pretražujući Paraćeve obiteljske kuće na predjelu Stanova i u šibenskom zaleđu te stana i poslovnog prostora njegove supruge u Zadru pronašla i materijalne dokaze koji su opravdali sumnju da je on počinitelj oružanog napada u Sukošanu u kojem je, srećom, nastala samo materijalna šteta. Što se tiče zlouporabe opojnih droga, policajci su do tog saznanja došli tijekom pretresa kad su, osim droge i sve opreme potrebne za vaganje i pakiranje, naišli i na veći iznos novca. Tada se nametnulo pitanje, ukoliko je Parać počinitelj tko je naručitelj. Policija je isti dan pretresla i stan 43-godišnjeg Paraćeva prijatelja za kojeg si sumnjali da je zbog neriješenih problema u jednom slučaju, u kojem je protivnu stranu zastupao upravo odvjetnik Sudinja, angažirao Paraća da pošalje »vatrenu poruku« odvjetniku. U njegov stan ušli su nasilno, provalivši vrata jer ih je odbijao otvoriti, no nisu pronašli dokaze zbog kojih su mogli 43-godišnjaka zadržati iza rešetaka pa su ga nakon ispitivanja pustili.

Parać iza sebe ima podeblji dosje, ali i broj godina provedenih iza rešetaka. Devet godina odrobijao je za spektakularnu razbojničku pljačku dostavnog vozila nekadašnje Dalmatinske banke prije 18 godina za što su u istom postupku osuđene i još četiri osobe, dok je naručitelj ostao nepoznat. Neviđeni prepad dogodio se 24. svibnja 2000. godine u osam sati ujutro. Parać i još dvojica muškaraca su maskirani i naoružani ukradenim golfom kod Kopnenih vrata u Foši, pri izlasku s Poluotoka, presreli dostavni automobil tadašnje "Dalmatinske banke" u kojem su bila tri djelatnika i 2,5 milijuna kuna. Djelatnike su uz prijetnju oružjem izbacili iz automobila, nakon čega su sjeli u vozilo banke i odvezli se do Kolovara gdje ih je u gliseru čekao ortak i odvezao do Sukošana, a tamo pokupila ortakinja s automobilom. Parać je od bivšeg predsjednika Stipe Mesića tijekom izdržavanja devetogodišnje kazne zatražio pomilovanje, no nije ga dobio.

Ovaj 41-godišnjak s policijske tjeralice bio je preklani upleten i u prijevare putem bjanko mjenica kojima je njegova deveteročlana ekipa od raznih tvrtki izvukla ukupno 1,5 milijuna kuna naručujući sve i svašta, a među ostalim i paški sir vrijedan više od 100.000 kuna te razna pića vrijedna nekoliko desetaka tisuća kuna. S jednim kompanjonom iz te priče je 2014. godine upao u policijsku klopku usred Beograda. Obojica su uhićeni dok su u jednom restoranu uzimali kuvertu s 30.000 američkih dolara od jednog američkog državljanina kojemu su prethodno, nakon saznanja da je prodao jahtu, prijetili i dolazili mu pred kuću tražeći od njega 70.000 eura. Amerikanac ih je prijavio policiji i na dogovoreno mjesto došao s označenim novčanicama. Za to je djelo osuđen na četiri godine zatvora, no viši sud je presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje čime mu se otvorila i mogućnost da se vrati u Zadar.
(Vanja MIRČETA/Suzana BANDIĆ)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (4 glasova)