Novinari David Farley iz SAD-a i Vasiliy Andreev iz Rusije te blogerica Chiara Marchi iz Italije dobitnici su ovogodišnje »Zlatne penkale«

Slika korisnika mkvanja
Prestižna nagrada uručena je na svečanosti u hotelu Iadera u Punta skali
Zvonko KUCELIN
Dobitnici "Zlatne penkale" 2019.

Novinari David Farley iz SAD-a i Vasiliy Andreev iz Rusije te blogerica Chiara Marchi iz Italije dobitnici su ovogodišnje Grand prix nagrade »Zlatna penkala« Hrvatske turističke zajednice za najbolje medijske objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji.

Prestižna nagrada priznatim inozemnim novinarima uručena je na svečanosti održanoj u hotelu Iadera u Punta skali koju je organizirala Hrvatska turistička zajednica u suradnji s partnerima i domaćinima – Turističkom zajednicom Zadarske županije i Turističkom zajednicom grada Zadra.

Lokacija za 15-tu po redu svečanu dodijelu nagrada HTZ-a odabrana je zbog doprinosa gradske i županijske TZ koje su lani ugostili 24 novinara i profesionalaca iz 16 zemalja svijeta.

»Zlatna penkala« dodjeljuje se u tri kategorije: za najbolju reportažu tiskanog medija (časopisi, novine), za najbolju reportažu elektroničkog medija (TV, radio) te za najbolju blog objavu (blogeri, društvene mreže).

Amerikanac Farley pobijedio je u kategoriji za najbolju reportažu tiskanog medija. Nagradu HTZ-a osvojio je za reportažu o Dubrovniku objavljenu u časopisu National Geographic Traveler pod naslovom „Sun Sea Savor”. Dubrovački Stradun krasio je i samu naslovnicu časopisa, a poznati hrvatski grad predstavljen je na 14 stranica.

U kategoriji za najbolju reportažu elektroničkog medija izabran je Rus Andreev, poznati producent ruske nacionalne televizije Rossiya 1. Andreev je nagradu osvojio kao autor reportaže o Zagrebu i Hrvatskoj u trajanju od 20 minuta pod nazivom „Advent u Hrvatskoj“.

Za najbolji blog nagrađena je Tršćanka Marchi koja od 2015. godine uređuje svoj iznimno čitan i popularan blog pod nazivom „Missclarie“. Pobjednička blog objava „Cherso le 7 cose da sapere“ govori o nedirnutoj prirodi otoka Cresa.

Nominacije za materijal iz 2018. godine zaprimljene su iz Velike Britanije, Nizozemske, Rusije, Italije, SAD-a, Njemačke, Austrije, Belgije, Češke, Francuske, Mađarske, Ukrajine, Švedske, Danske, Španjolske, Slovenije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)