O(P)STANAK NA OTOKU Za izgradnju kuće 60.000 kuna, a za peto dijete 100.000 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova na Pašmanu
Dvostruko smo povećali potpore obitelji za novorođeno ili posvojeno dijete. Za prvo dijete iznos je 12.000 kuna, drugo 24.000 kuna, treće 36.000 kuna, četvrto 60.000 kuna i za peto 100.000 kuna, a za svako sljedeće dijete potpora se povećava za 12.000 kuna, ističe pašmanski načelnik Krešimir Ćosić
Pašman - kao motiv za ostanak i mamac za dolazak mladih obitelji

U Općini Pašman (Kraj, Pašman, Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj, Ždrelac) prepoznali su demografiju kao ključni problem, doslovno pitanje opstanka života na otoku.

- Jedan od najvećih interesa za Općinu je stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj, a to je zapravo opstanak na otoku. Poduzimamo sve za poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice, da mlade obitelji ostanu, da se rađaju djeca i da se broj žitelja u našoj otočnoj općini  povećava, kazao je Krešimir Ćosić, načelnik Pašmana.

Dobre vibracije iz Pašmana

U cilju stvaranja pozitivnog okruženja, promicanja obiteljskog života i  posebne senzibiliziranosti prema mladim obiteljima, dobre vibracije  došle su s posljednje sjednice Općinskog vijeća pod predsjedanjem Petre  Perinović, gdje su donesene važne odluke.

- Dvostruko smo povećali potpore obitelji za novorođeno ili posvojeno  dijete. Za prvo dijete iznos je 12.000 kuna, drugo 24.000 kuna, treće  36.000 kuna, četvrto 60.000 kuna i za peto 100.000 kuna, a za svako sljedeće dijete potpora se povećava za 12.000 kuna, istaknuo je Ćosić.

Kako bi dodatno potaknuli demografsku obnovu te spriječili depopulaciju i iseljavanje s ciljem pomoći mladima odlučili su subvencionirati i  gradnju ili rekonstrukciju stambene zgrade u iznosu od 100 kuna po metru kubičnom bruto površine.

- Potpore mladima za stambeno zbrinjavanje do navršenih 40 godina  sa stalnim prebivalištem na području općine Pašman, u neprekidnom  trajanju najmanje jednu godinu, može dosegnuti do čak 60.000 kuna,  naglasio je Ćosić.

Ovo je već za razmisliti o ostanku, ali i o doseljavanju na područje  Pašman uz poticaje za stambeno zbrinjavanje i novorođenu djecu.  Međutim, to nije sve za zadržavanje i dolazak mladih obitelji na otok  Pašman, jer to je jedan od 15 najljepših otoka na Mediteranu.

- Osim što za 24 studenta dajemo 5.000 kuna godišnje stipendije, od  sljedeće školske godine ćemo s minimalno 500 kuna mjesečno stipendirati srednjoškolce deficitarnih zanimanja prvog, drugog, trećeg i četvrtog  razreda, najavljuje Ćosić.

Dvostruko financiranje deficitarnih zanimanja

Pod pojmom deficitarno zanimanje podrazumijevaju se odgovarajuća  zanimanja kojih nedostaje na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje - Područnoj službi Zadar: konobar, kuhar, pekar, vozač motornog vozila,  elektromonter, zidar, tesar, armirač, tehničar zaštite osobe i imovine, farmaceutski tehničar, ribarsko-nautički tehničar.

- Isplati se upisati u deficitarno zanimanje jer će učenici od Općine  Pašman imati 500 kuna mjesečno, a od Zadarske županije besplatan prijevoz i knjige, naglasio je Ćosić.

Potom ističe kako su komunalna i infrastrukturna izgradnja preduvjet  opstanka otoka i zaustavljanje iseljavanja, što će istovremeno omogućiti  i demografsku obnovu ovog kraja.

- Ovo su samo jedne od mjera za pomoć žiteljima i privlačenje novih  mladih obitelji, a najvažnije je spriječiti napuštanje otoka, zaključio je  načelnik Ćosić.

Sufinanciranje u poljoprivredi i  ruralnom razvoju

Na sjednici Općinskog vijeća donesen je i Program potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju općine Pašman s kojim će se edukacija i stručno osposobljavanje sufinancirati s 1.500 kuna, poticanje biljne proizvodnje (trajni nasad) s 2.000 kuna,  ekološka poljoprivreda s 3.000 kuna, a sudjelovanje na sajmovima i izložbama s  1.000 kuna godišnje.

Jednokratne novčane potpore

Jednokratna novčana potpora obiteljima invalidne i hendikepirane djece koja imaju prebivalište na području općine Pašman isplaćuje se za proračunsku godinu u iznosu od 3.000 kuna. Novčana potpora po jednoj osobi koja se našla u položaju trenutačne materijalne ugroženosti iznosi do 3.000 kuna. Pravo na pomoć u podmirivanju troškova električne energije imaju ekonomsko ugroženi korisnici za potrošenu  električnu energiju za pojedini mjesec.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
oooo; puno novaca!

Monika