Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Slučaj Branka Kutije proslijeđen Državnom odvjetništvu!

06.04.2019. 18:15
Slučaj Branka  Kutije  proslijeđen  Državnom  odvjetništvu!


Nakon što je Povjerenstvo za sukob interesa prije dva mjeseca protiv bivšeg gradonačelnika Benkovca, Branka Kutije, pokrenulo postupak zbog zapošljavanja u Županijskoj upravi za ceste, jučer je donesena odluka. Utvrđeno je da je Kutija u sukobu interesa, o čemu nam je  glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić kazala:
– Na sjednici je Povjerenstvo donijelo odluku da je stupanjem u radni  odnos u Županijskoj upravi za ceste (ŽUC) Zadarske županije unutar  razdoblja od godine dana od dana prestanka obnašanja dužnosti gradonačelnika Benkovca, a bez prethodne suglasnosti Povjerenstva, iako je  Grad Benkovac za vrijeme mandata dužnosnika stupao u poslovne odnose sa ŽUC-em, dužnosnik Branko Kutija počinio povredu članka 20.  stavka 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kažu u Povjerenstvu, ali  navode i postupak koji je dosad rijetko viđen kada su u pitanju pokretanja postupaka radi sukoba interesa protiv dužnosnika naše županije.


Nema mogućnosti izricanja sankcije
– Za  utvrđenu povredu Zakona nije predviđena mogućnost izricanja  sankcije, međutim na temelju članka 20. stavka 5. Zakona o sprječavanju  sukoba interesa Povjerenstvo će o utvrđenoj povredi utvrđenoj obavijestiti nadležno državno odvjetništvo, kažu u Povjerenstvu.
Saznajemo kako to zapravo znači da će Povjerenstvo Kutijin predmet  proslijediti Državnom odvjetništvu temeljem zakonskih odredbi koje im  propisuju sve povrede za koje moraju obavijestiti Odvjetništvo. Kada ovi  zaprime predmet, odlučuju hoće li pokrenuti postupak ili neće. Tako  ćemo za koji mjesec saznati i oduku DORH-a o zapošljavanju bivšeg gradonačelnika u Županijskoj upravi za ceste.
Kao što je poznato, Kutija je u ŽUC zaposlen na mjesto zamjenika ravnatelja prije nešto više od godinu dana, a da je zaposlen bez natječaja na   sjednici Županijske skupštine upozorio je vijećnik s liste Akcije mladih,   Marko Pupić Bakrač, napominjući kako ima saznanja da bi Kutija uskoro   trebao biti imenovan i za ravnatelja ŽUC-a.
Zbog Kutijinog zapošljavanja vijećnik Pupić Bakrač čak je od Inspekcije rada zatražio provođenje nadzora u Županijskoj upravi za ceste. No, iz   ŽUC-a mu je tada odgovoreno kako je njegovo zapošljavanje bilo po zakonu.


Kutija: To su bedastoće
Kutija je pak,  nakon pokretanja postupka protiv njega, bio iznenađen  odlukom Povjerenstva, za koju nam je tada kazao:
– A što imam komentirati bedastoće?! Neka navedu kakav je to poslovni odnos  Grad Benkovac imao sa Županijskom upravom za ceste jer  Grad Benkovac nije suosnivač ŽUC-a. Po slovu zakona to znači da čovjek  koji se bavi politikom godinu dana  treba ići doma, a kako će živjeti, koga  briga? Niti sam krao niti bilo što loše radio i  sada čovjek, radeći za neko  opće dobro u sredini u kojoj živi, jednostavno treba ići  doma i pokriti se  po glavi. A što raditi i od čega živjeti?, izjavio je tada Kutija.