Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

START NA JESEN Besplatni udžbenici za sve osnovce, svakom petašu tablet…

06.04.2019. 13:32
START NA JESEN Besplatni udžbenici za sve osnovce, svakom petašu tablet…


Svi će učenici osnovnih škola u Hrvatskoj od jeseni imati besplatne udžbenike, đaci petog razreda dobit će i besplatne tablete, a u srednjoj školi udžbenike i tablete će država financirati samo za učenike slabijeg imovnog stanja, njih oko 1.500 po generaciji.
Od jeseni će tako svi prvašići u Hrvatskoj raditi po modelu četiri do pet tableta po razredu, odnosno s jednim tabletom na četiri učenika, jer se tijekom eksperimentalnog programa ispostavilo da u prvom razredu svakom djetetu nije potreban tablet, već da trebaju vježbati grafomotoriku, odnosno vještinu pisanja, crtanja, vladanja klasičnim priborom za pisanje. Učenici petih razreda, koji već imaju određene digitalne kompetencije, dobit će vlastiti tablet koji će vraćati u školu na kraju školske godine, potvrdila je jučer ministrica Blaženka Divjak.
Ipak, u 74 škole koje od jeseni nastavljaju s eksperimentalnim programom u drugom i šestom razredu te u drugom razredu srednje škole, djeca će i dalje imati tablete koje su zadužili.


Na procjeni 271 udžbenik
Od jeseni, obrazovna reforma ulazi u sve škole, u prve i pete razrede te u  predmetima iz područja prirodoslovlja u sedme razrede osnovne škole te u prve razrede srednje škole. U srednjoj školi, prema novim kurikulumima radit će svi učenici prvih razreda gimnazija, a u strukovnim školama  novi će se kurikulumi primjenjivati u hrvatskom i stranom jeziku te matematici, dakle predmetima koji su potrebni za državnu maturu. Učenici koji su sudjelovali u eksperimentalnom programu nastavljaju na isti način raditi i dalje.
Nakon što su doneseni kurikulumi, njih ukupno 39,  više od 39.000 prosvjetara educiralo se u virtualnim učionicama, a 271 udžbenik predan je na procjenu, na redu je opremanje škola. U okviru digitalizacije škola, svaki će nastavnik dobiti prijenosno računalo, a svaka učionica imat će projektor, pametnu ploču ili digitalni ekran. Iz Europskog socijalnog fonda nabavit će se 26.350 računala za nastavnike koji će od jeseni raditi po novom programu, a još 90.000 tableta nabavlja se za učenike, u skladu s njihovim uzrastom. Iz MZO-a poručuju, nakon kritika da su se tableti često kvarili, a ekrani pucali, da će ove godine uložiti više sredstava po tabletu da bi se takve situacije izbjegle.


U 3 godine 3,2 milijarde
U manje od tri godine u škole će se uložiti ukupno 3,2 milijarde kuna, odnosno dvije milijarde ne računajući strukovne škole. Svaka će škola u prosjeku dobiti po 1,5 milijun kuna za opremanje, no u prednosti će biti osnovne škole koje će dobivati oko dva milijuna kuna, dok će srednje u prosjeku dobiti po milijun.
Ovo je najveće ulaganje u obrazovanje vezano uz reformske procese do sada, ističe ministrica Divjak. Za primjer navodi Francusku, koja je od 2015. do 2018. u digitalizaciju  obrazovanja uložila 7,5 milijardi kuna, Njemačka 37,5 milijardi kuna, a Hrvatska od 2017. do 2020.  samo milijardu. Ministrica se nada da ćemo tim novcem doseći europski prosjek, jer se sada nalazimo bitno ispod tog prosjeka.