Tko je bio "najkraći", a tko "najduži" zadarski gradonačelnik?

Slika korisnika mkvanja
Uz dvanaestu knjigu Biblioteke Grad Drage Marića
Ova osebujna Marićeva knjiga donosi brojne epizode, zanimljive osobnosti naših sugrađana kao i događaje koji se pamte i prepričavaju s koljena na koljeno i pretvarajući se u svojevrsne urbane legende Zadra i njegova zaleđa
Dvanaesta knjiga Drage Marića

Blagoslovi Bože Zadar naslov je posljednje, dvanaeste u nizu knjiga koje je naš poznati dugogodišnji novinar, vrsni kroničar Drago Marić objavio u sklopu svoje biblioteke Grad. Memorabilije o gradu  i zaleđu, njegovim ljudima i događajima – podnaslov je ove Marićeve  knjige koja nas, kao i prethodnih jedanaest, s uvijek istim uzbuđenjem i  radoznalošću, vodi u zadarski vremeplov, kroz (pod)sjećanje na ljude i  događaje, uspomene koje su utkane u naš kolektivni imaginarij.

Netko je rekao kako su uspomene jedini raj iz kojeg nas nitko ne  može istjerati  i zato u njima uživamo - zapisao je u uvodu autor, a zahvaljujući njemu i čitatelj ove njegove knjige uistinu uživa u koloritu  sjećanja i uspomena: na Novakove prve učenike, na Foto „Luli“, na  „najdužeg“ i „najkraćeg“ zadarskog gradonačelnika, prve zadarske  sportske novine, kozaračko kolo i kontesu Pappafavu, na prvi izbor za  miss, na to je li Asja Kisić glumila u Zadru, na Đevrske City i Kistanje  Town, na Miloradovu uljuđenost, na pilanje koševa u Jazinama, na naše  plivačke legende, na živog mrtvaca Luku Zubaka... i brojne, brojne druge epizode, zanimljive osobnosti naših sugrađana kao i događaje koji se  pamte i prepričavaju s koljena na koljeno i pretvarajući se u svojevrsne  urbane legende.

Marić u svojih dvanaest knjiga biblioteke Grad, kako je primijetio Abdulah Seferović, „ne haje za tradicionalnom kategorizacijom, grad je za  nj i tema i prostor“, on nastupa „kao svjedok koji operira osobnom i  kolektivnom memorijom“.

Drago Miarić rođen je u Kninskom Polju 1939. i njegovim dolaskom  Zadar je blagoslovljen 1954. godine. Ovaj profesor hrvatskoga jezika i  književnosti, novinar u miru i publicist, svojom je začudnom plodnoščću i čudesnom učinkovitošću od 1994., kada je izišla prva njegova  knjiga, do danas objavio njih trideset i dvije – dvadeset iz povijesti  sporta u Zadru i zadarskom kraju, a ovo mu je dvanaesta knjiga iz Biblioteke Grad – te upečatljivo osobne kronike o životu Grada – zabilježio je o autoru Nebojša Gunjević podsjetivši, između ostalog, kako je  Marićeva knjiga „Bog je stvorija čovika, Zadar košarku“ počastila 1996.  izložbu hrvatske knjige u New Yorku, kao što je dokazao i da je Zadar  izvorište košarke u Hrvatskoj i u Hrvata.

Osamdesetgodišnjem Dragi Mariću, nakon svega što je podario svome gradu i sugrađanima, možemo samo poželjeti još puno zdravlja i  energije da nas i dalje daruje obiljem svog neumornog kroničarskog rada kako bismo i mi zajedno s njim uživali u zadarskome „raju uspomena“ kojega je izgradio sa svojih 12 izdanja biblioteke Grad.

A navodno je na pomolu trinaesta knjiga!? Ali, o tom potom...

Zašto naslov Blagoslovi Bože Zadar?

Knjiga je dobila naslov „Blagoslovi Bože Zadar“ po istoimenoj pjesmi  znamenitog Zadranina Šime Sebastijana Vitasovića koji je živio i stvarao u drugoj polovici 17. stoljeća i u prva dva desetljeća 18. stoljeća. Ta  je pjesma jedna od najstarijih  o našem gradu, njegova duhovna himna,  lijepa i prikladna poruka jer što se ljepše od Božjeg blagoslova  može  zaželjeti gradu kojeg volimo – napisao je Marić u uvodu knjige.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)