Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dvoje liječnika vraćeno na posao

06.04.2020. 13:59


Odgovarajući na pitanja novinara o broju izliječenih osoba na području naše županije na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo, dr. Alan Medić, kazao je kako je riječ o dvije osobe, pedijatrici i sanitarnom tehničaru, ipak napominjući kako su njihovi nalazi bili lažno pozitivni.
Naime, protokol vraćanja zdravstvenih djelatnika na posao drugačiji je od onoga kakav se primjenjuje na nezdravstvene djelatnike jer liječnici i sestre mogu ugroziti i druge ljude.
– Stoga se oni dvaput testiraju i kolegica s dva negativna nalaza po završetku samoizolacije vratila se na posao, kazao je dr. Medić, ističući i jedan pozitvan podatak u čitavoj ovoj situaciji, a odnosi se na broj zdravstvenih djelatnika Ortopedske bolnice Biograd koji se iz kućne izolacije vraćaju u COVID odjel uspostavljen u biogradskoj bolnici.
– Računamo da ćemo do 15. travnja na dispoziciji imati sve djelatnike, već smo vratili struku koja nam je izuzetno bitna za rad Covid odjela, dvoje anesteziologa, a vraćaju se i RTG tehničari, napomenuo je Medić, obznanjujući i jednu dobru vijest za bolnicu u Biogradu. Naime, njen ravnatelj, Andrija Marcelić, u nedjelju se vratio na posao.
Na konferenciji je govorio i o reagensima za pacijente čiji se rezultati testiranja moraju znati za dva sata, a Zavod za javno zdravstvo već ih je naručio. Istaknuo je kako je COVID ambulanta na Ravnicama već započela s testiranjima građana. Uzorci su uzeti od njih 30, a jedan je bio pozitivan.
U Kliniku Fran Mihaljević u Zagreb u nedjelju je, pak, na testiranje poslano 40 uzoraka, kao i uzorci putnika s katamarana koji je doplovio iz Ancone i čiji bi rezultati trebali stići u srijedu.
– Nažalost, sve se više čeka na rezultate testiranja u Zagrebu jer je pritisak velik. Priželjkujemo reagense kako bi u Zadru mogli provoditi što više testiranja, zaključio je Medić.