Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

KONTRA COVIDA Nova zgrada biogradskog Centra za socijalnu skrb čeka tehnički pregled

06.04.2020. 07:49


Usprkos kriznoj situaciji uzrokovanoj virusom COVID-19 te borbi za zdravlje i za radna mjesta, jedna od lijepih vijesti stiže iz naše županije. Naime, u Biogradu na Moru je završena i sasvim opremljena nova zgrada Centra za socijalnu skrb, iznad Jadranske magistrale uz istočnu stranu zgrade tehničkog centra na Kosi-Torovima.
– Otvaranje i useljenje će uslijediti čim zgrada prođe tehnički pregled koji prethodi izdavanju uporabne dozvole, kazala je Ivana Zrilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb.
Pravilnik o tehničkom pregledu građevine navodi sudionike za tehnički pregled zgrade, a to su investitor, projektanti, revidenti, izvođači te nadzorni inženjer.
– Na tehničkom pregledu zgrade je oko 10 sudionika koji su predviđeni propisima te će nadležno tijelo za upravne poslove graditeljstva tehnički pregled organizirati shodno strogim preporukama Nacionalnog kriznog stožera i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i Službe za epidemiologiju, naglašava Zrilić.


Projekt čekali više od 10 godina
– Kad smo ovaj projekt čekali više od 10 godina, što je to još nekoliko dana ili tjedana. Nova moderna, nadasve funkcionalna katnica s interijerom je tu. Kako bi rekao gradonačelnik Knez, sve je cakum pakum, ističe Zrilić.
Započetim radovima na izgradnji TIC-a deset djelatnika Centra za socijalnu skrb otišlo je u podstanarstvo, privremeno su se preselili u privatni prostor zgrade iznad bivšeg Centra, nasuprot Borova i kafića Firma. Međutim, radovi su dobrano kasnili.
– Jednostavno nismo imali sreće, izvođač radova iz Splita je otišao u stečaj i na vlastiti zahtjev raskinuo ugovor o izvođenju radova, a zgrada je ostala u roh bau gradnji, bili su završeni grubi radovi na prizemlju i katu zgrade te postavljeni prozori i vrata, objašnjava Zrilić.
Krajem svibnja 2019. godine raspisan je novi javni natječaj. Za novog izvođača je izabrana tvrtka Mozaik-PB d.o.o. Zadar u vlasništvu Slobodana Beretina.


Pohvala zadarskom Mozaiku-PB
– Pohvala Mozaiku-PB i Slobodanu Beretinu, treba istaknuti njihov izuzetno profesionalan rad i transparentnost. Nakon neizvjesnosti o nastavku izgradnje objekta – uspjeli smo, istaknula je Zrilić.
Vrijednost radova je u iznosu od 4,5 milijuna kuna, dok je vrijednost interijera 350.000 kuna, ukupno 4.850.000 kuna plus zemljište i potrebna infrastruktura.
– Investitor radova i interijera je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s kojim je vođena primjerena suradnja i koje je guralo projekt nadležnom tijelu za upravne poslove graditeljstva, priča ravnateljica Zrilić.
Grad Biograd na Moru, kaže ona, osigurao je zemljište površine od 1.000 metara, struju i vodu te ishodio svu potrebnu dokumentaciju za provođenje postupka javne nabave.
– Bez velike podrške Grada od projekta zasigurno ne bi bilo ništa, ističe Zrilić.




Građevina po europskim standardima
Nova zgrada ima oko 400 metara četvornih površine, u prizemlju i na katu po 200 metara četvornih.
– Građevina je sagrađena po europskim standardima i svih deset djelatnika će imati svoje urede te će svoje radne obveze izvršavati u europskim uvjetima, osjećati se dostojanstveno i u takvim uvjetima izraziti svoju sposobnost i kvalitetu stručnog rada. Istovremeno se korisnicima omogućila privatnost i diskrecija, govori Zrilić dodajući kako zaštitar ima svu potrebitu opremu za kvalitetnu zaštitu djelatnika, korisnika i objekta.
Nova zgrada ima i prostoriju za grupni rad, što će znatno olakšati postupke odjela za djecu, mlade i obitelj.
– Ovaj prelijepi objekt je prilagođen potrebama građana, a prilagođen je i dostupan osobama s invaliditetom. Naime, zgrada ima sanitarni čvor i nesmetani pristup osobama s invaliditetom što u staroj zgradi u centru Biograda nije imala, ističe Zrilić.


Pozamašan djelokrug rada
Centar između ostalog provodi odgojne mjere nad djecom s problemima u ponašanju, posredovanje u postupku razvoda braka. Djelokrug rada je, ističe Zrilić, pozamašan.
Prema zakonskim ovlastima sudjeluje i pred sudom i drugim državnim tijelima kada se radi o zaštiti interesa djece i drugih članova obitelji koji se ne mogu brinuti sami o sebi ni o svojim pravima i interesima.
– Centar za socijalnu skrb na temelju javnih ovlasti može obavljati i poslove zbrinjavanja odbjegle djece te organizirati i pružati pomoć u kući, nabraja Zrilić dodajući kako daju i podatke i mišljenja prigodom odlučivanja o odobravanju pogodnosti izlazaka zatvorenika iz penalne ustanove sukladno posebnom propisu kojim se uređuje izvršavanje kazne zatvora.
– Centar potiče i razvija samopomoć, dobrosusjedsku pomoć, dobrovoljni rad, dobrotvorne i druge djelatnosti, zaključuje Zrilić.