Nautički turizam traži hitne mjere za opstanak sektora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Autor: 
Ilustracija
Traže se potpore radnicima i oslobađanje marina od plaćanja koncesijske naknade za pomorsko dobro za 2021. godinu

Udruženje marina Hrvatske gospodarske komore (HGK) u ponedjeljak je pozdravilo ekonomske mjere koje je Vlada donijela u borbi protiv Covida-19 te pozvalo na donošenje mjera nužnih za spas nautičkog turizma.

Među mjerama koje to udruženje traži u borbi s pandemijom Covida-19 je ostvarivanje mogućnosti za potpore radnicima i oslobađanje marina od plaćanja koncesijske naknade za pomorsko dobro za 2021. godinu

"Po uzoru na druge djelatnosti, pozivamo Vladu da žurno na idućoj sjednici donese tu i druge hitne mjere za spas nautičkog turizma. Plaćanje koncesijske naknade za pomorsko dobro za 2021. dospijeva na naplatu ove godine i tražimo oslobađanje od toga, jer su takvim mjerama već obuhvaćene druge djelatnosti i usporedive koncesijske naknade za turističko zemljište, no marine ne mogu koristiti", apelira predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak.

Ističući da su tom udruženju okupljene sve marine u Hrvatskoj, njih više od 70, pozivaju i da se djelatnost marina uvrsti u sektor turizma i da se izjednači s drugim srodnim turističkim djelatnostima smanjenjem PDV-a na 13 posto.

"Marine se nalaze pod snažnim pritiskom charter kompanija, čija cjelokupna flota miruje i zbog toga traže pomoć od marina koje se već susreću s problemom likvidnosti. Osim toga, marinama bi smanjenje PDV-a donijelo nove vezove u odnosu na konkurentne zemlje zbog smanjenja cijene vezova, a od toga bi čarteri imali direktnu korist u vidu smanjenja troškova veza", poručuje Lisjak.

Iznose i otprije poznat podatak da Hrvatska ima jednu od najvećih charter flota u svijetu od 4.500 plovila te smatraju da je sada trenutak da se osvijesti činjenica da ti brodovi čine oko 30 posto kapaciteta vezova, a sada miruju.

Stoga Lisjak upozorava da charter tvrtke 'vape za pomoć od matičnih marina, koje istovremeno imaju troškove jednake onima prije krize, a i već postojeći problem likvidnosti za sobom nosi i brojne druge probleme u poslovanju.

U svemu tome, smatra i da treba gledati u budućnost, i to, kako kaže, prvenstveno donošenjem ključnih zakonskih odluka i pravilnika koji će bolje regulirati nautički sektor i bolje ga pozicionirati u doba nakon Covida-19.

"Time bi se i poboljšala dugoročna konkurentnost nautičkog turizma RH, jer nakon ovakvih iskustava s kojima se suočava cijeli svijet, nametanja povećanog opreza u kontaktima te fizičkog distanciranja, vjerujem da će se oprez nastaviti i u godinama koje slijede", ocjena je Lisjaka.

S te strane, ističe da bi upravo boravak manjih grupa međusobno poznatih ljudi, naših nautičara na plovilima, na kojima mogu biti u krugu svoje obitelji i izolaciji na moru, mogao biti vid turizma koji će značajno dobiti na važnosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno