OTKRIĆE Na ninskoj plaži Ždrijac pronađeno 60 amfora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Tijekom iskapanja kanala za cijevi radnici naišli na arheološke ostatke
Amfore su položene uspravno i sačuvane do visine ramena. Arheoloi iz zadarskog Arheološkog muzeja odlučili su napraviti zaštitno istraživanje zbog velike količine arheoloških ostataka
Arheološki muzej Zadar
Na plaži Ždrijac i ranije su arheolozi nailazili na desetke amfora

Tijekom iskopavanja kanala za postavljanje cijevi ribogojilišta Cromaris na plaži Ždrijac u Ninu radnici su u petak naišli na ulomke amfora, objavili su iz Arheološkog muzeja u Zadru na svojoj facebook stranici navodeći kako su nakon izvida na terenu donijeli odluku da se napravi zaštitno istraživanje zbog velike količine arheoloških ostataka.
Kako su izvijestili, radi se o 60 amfora sačuvanih do visine ramena, koje su ukopane uspravno u sloju.
- Je li ovdje riječ o antičkom rasadniku, drenaži ili stabilizaciji tla ili nekoj kultnoj namjeni povezanoj sa nekropolom antičke Aenone? Pošto je istraživanje obavljeno samo na površini zahvata građevinskih radova, nadamo se da će u nekoj budućoj kampanji biti otvorena puno veća površina plaže kako bi riješili zagonetku ždrijačkih amfora, poručili su iz Arheološkog muzeja Zadar.
I u veljači 2016. godine, podsjetimo, tijekom radova na ispustu iz mrjestilišta Cromarisa u Ninu, arheolozi iz zadarskog Arheološkog muzeja na plaži Ždrijac su iz pijeska izvadili 70 amfora. Sve su bile na istoj dubini i imale u sebi istu biljku koja je iznutra narasla, a koja je arheolozima bila potpuno nepoznata.
Pretpostavljalo se kako su amfore iz prvog stoljeća prije i poslije Krista te da se radi o antičkom vrtu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Suuuuper!

Monika