Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

STIPE PERICA: “Sport u ovome trenutku nije primaran, najvažnije je sačuvati ljudske živote”

06.04.2020. 07:25


Zadarski nogometni internacionalac Stipe Perica nedavno se vratio u Hrvatsku i, kako to pravila nalažu, nalazi se u samoizolaciji. Stipe nogometni kruh trenutačno zarađuje u belgijskoj prvoligaš Mouscronu u kojem se nalazi na posudbi s obzirom na to da ga još dvije sezone ugovor veže za talijanski Udinesea. Podsjetimo, Perica je kao sedamnaestogodišnjak u tada senzacionalnom transferu iz Zadra prodan u Chelsea od kuda je odmah poslan na posudbu u nizozemsku NAC Bredu. Na posudbi je još bio u Udineseu koji je otkupio njegov ugovor, a kroz posudbe je još nastupao za Frosinone, te tursku Kasimpasu. Ove sezone je vrlo uspješan u belgijskoj Mouscronu gdje je zabio sedam pogodaka u ondašnjoj Jupiler ligi i jedan u kupu. Međutim, kao i u ostalim dijelovima Europe i svijeta pandemija koronavirusa sport, a tako i nogomet, u potpunosti je paralizirala na duži period. A u Belgiji su se odlučili trenutačnim poretkom okončati prvenstvo i Club Brugge koji je bio vodeći proglasiti prvakom što baš nije po volji UEFA-i i njezinom predsjedniku Aleksandru Čeferinu o čemu smo mogli čitati ovih dana.
– U ovome trenutku najvažnije mi je da sam stigao doma u Zadar – kazivao je raspoloženi Stipe Perica kada smo ga dozvali na njegov mobitel.


Četrnaestodnevna samoizolacija
– Odmah sam se stavio u četrnaestodnevnu samoizolaciju kako to pravila nalažu. Odvojen sam od svoje obitelji kako bih tako i njih zaštitio i tako će ostati do 12. travnja kada mi ističe taj rok. Definitivno u ovim vremenima treba ostati priseban, slušati upute i tako ćemo zaštititi i sebe i druge. Zato ću se pridružiti i ostalim sportašima s porukom ‘ostanimo doma’
Stipe je prije osam dana stigao iz Italije koja je doslovno pregažena pandemijom koronavirusa.
– Imao sam tu nesreću da sam se prije otprilike mjesec i pol dana ozlijedio u Mouscronu i moj matični klub Udinesea me pozvao na oporavak u Italiju. Tada još uvijek nije bilo slučajeva zaraze na Apeninskom poluotoku. Međutim s vremenom je to eksplodiralo i ljudi su počeli masovno obolijevati i umirati. Tada je njihov premijer Conte proglasio crvene zone i više nisam mogao iz Udina. Imao sam sreću da sam bio sam smješten u apartman nedaleko od stadiona Udinesea i iz kluba smo svaki dan imali hranu koju je spremao njihov kuhar i koja nam je dostavljana. Kada se ukazala prilika odlučio sam da je bolje vratiti se u Zadar i to sam učinio.
U Belgiji vam je išlo odlično. Za svoj Mouscron ste zabili sedam golova u prvenstvu i jedan u kupu. A onda je prvenstvo prekinuto zbog koronavirusa i na kraju zaključeno trenutačnih poretkom.
– Istina, nemam se što žaliti kako mi je išlo ove sezone. Bio sam željan igre i u Mouscronu sam se odlično snašao. Praktički sam od početka dobio priliku jer njihovim napadačima nije išlo i iskoristio to na najbolji mogući način. Naravno uvijek može i bolje, ali ne smijem se žaliti. Odmah u prvoj utakmici zabio sam dva gola Oostendeu, praktički pet pogodaka u šest kola i to je bio fantastičan start u novom klubu. U Belgiji je odigrano 29 od planiranih 30 kola i trebao je uslijediti playoff. Međutim, zbog koronavirusa je prvenstvo prekinuto i Belgijski nogometni savez je zaključio sezonu trenutačnih poretkom. Club Brugge je proglašena prvakom i sada ćemo vidjeti kakav će to imati odjek s obzirom na to da UEFA želi da se prvenstva završe kada god to bilo.


 




Više pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Zadarskog lista (6.4.2020.) …