Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Zemuniku nakon Trga dr. Franje Tuđmana i Trg mons. Ivana Prenđe

06.04.2020. 07:33


U centru Zemunika Donjeg u kolovozu 2018. godine je otvoren središnji trg koji nosi ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Osim prvog predsjednika RH i HDZ-a, trg će uskoro dobiti i zemunički sin Ivan Prenđa, blagopokojni zadarski nadbiskup.
– U tijeku je izgradnja u Zemuniku Gornjem. Radovi koji su pri kraju sad su zbog pandemije koronavirusa usporeni. Otvaranje trga upriličit će se nakon završetka svih radova te izrade biste našeg blagopokojnoga nadbiskupa. Uglavnom čim se ukroti ova opasna zaraza, kazao je zemunički načelnik Ivica Šarić.


Izvođači Ivan Ikić i Matija Perić
Shodno javnoj nabavi radove izvodi građevinska tvrtka Konstrukt d.o.o. Gorica, Ivana Ikića i Matije Perića.
– Vrijednost radova je 400.000 kuna plus izrada nadbiskupove biste. Putem LAG-a Bura dobit ćemo oko 60 posto potrebnih sredstva. Općina će osigurati preostali dio te financirati izradu biste, kazao je Šarić.
Mons. Ivan Prenđa sasvim iznenada je preminuo prije više od deset godina, 25. siječnja 2010., u Nadbiskupskom domu u Zagrebu, u 71. godini života, 46. godini svećeništva i 20. godini biskupstva. Od 1990. bio je zadarski nadbiskup-koadjutor s pravom nasljeđa, a nadbiskup ordinarij postaje 2. veljače 1996. godine.
– Zadarski nadbiskup Prenđa, rođen je na Staru godinu 1939. u Zemuniku Gornjem kao prvo, najstarije dijete Jure i Ike Prenđa, kazao je Šarić.


Rođen u kamenoj kući
Rodio se u kamenoj kući, pokraj raskrižja državne ceste Zemunik – Obrovac te istočnog i zapadnog dijela Zemunika Gornjeg.
– Bilo je sedmero braće i sestara: Ivan, dr. Marko, Anđelko, Ante, č.s. Marija, Zorka i Miljenka, podsjetio je zemunički načelnik.
U nadbiskupu su njegovi Zemuničani, vjernici kao i svi ljudi dobre volje, imali siguran znak svih najuzvišenijih nacionalnih, moralnih i duhovnih vrijednosti.
– Župnu crkvu Kraljice mira – Kraljice Hrvata u Zemuniku Donjem sagrađenu 1995. godine posvetio je tada nadbiskup-koadjutor Ivan Prenđa. Otvorio je i blagoslovio novoizgrađenu mrtvačnicu na mjesnom groblju, istaknuo je Šarić.
Veliki dio sebe je ugradio i u izgradnju crkve sv. Josipa Radnika u rodnom Gornjem Zemuniku koja je bila izgrađena 1977., a miniranjem 1992. godine potpuno razorena. Izgrađena je nova crkva, koju je, 27. travnja 2002., posvetio nadbiskup Prenđa.




Ljubiti Crkvu
– Prenđa je za biskupsko geslo izabrao riječi »ljubiti Crkvu«, a te riječi, na neki način, sadrže misao vodilju njegova biskupskog služenja. Bio je čovjek koji se zauzimao za mir, ljubav, poštovanje, bio je očinski i pastirski zauzet u naviještanju evanđelja. A sve je to činio urođenom vedrinom i sa smiješkom na licu. Zahvalni smo Bogu što smo mogli biti svjedoci nadbiskupove gorljive vjere, nade i pastoralne ljubavi. Trg mons. Ivane Prenđe izgradit će se nedaleko od njegove rodne kuće, jugoistočno od državne ceste koja Zemunik Gornji presijeca na dva dijela.
– Ostat će mi u sjećanju kao jedna iznimno draga, pametna i plemenita osoba, crkveni pastir koji je puno dao za naš, svoj rodni Zemunik, zaključio je Ivica Šarić.