Izložba »Hlebinsko proljeće u Zadru«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Kneževoj palači
Izlažu slikari Zlatko Kolarek, Željko Kolarek i Stjepan Pongrac te kipar Zvonimir Dangubić
Vedran SITNICA
Izložba je otvorena do 23. travnja

U Kneževoj palači otvorena je izložba slika i skulptura Udruge hlebinski slikari i kipari naive »Hlebinsko proljeće u Zadru« koju se može pogledati do 23. travnja.

Sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća u selu Hlebinama rođena je hrvatska naivna umjetnost nazvana »Hlebinska škola«. Na njezinim temeljima i ikonografiji stasalo je nekoliko generacija slikara i kipara koje su svojim talentom, upornošću i mukotrpnim radom pronijele ime Hlebina i Hrvatske diljem Europe i svijeta. Na takvoj tradiciji i čvrstim temeljima iznjedrila se u Hlebinama početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i »Udruga hlebinskih slikara i kipara naive«, sa željom da u Hlebinama ne ugasne plamen ljubavi za »Hrvatsko čudo«, kako je našu naivnu umjetnost nazvao veliki francuski kritičar Anatole Jakovsky.

Slikari Zlatko Kolarek, Željko Kolarek i Stjepan Pongrac te kipar Zvonimir Dangubić žele ljubiteljima naivne umjetnosti u Zadru bar malo približiti svoje stvaralaštvo, drage Hlebine i Podravinu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno