Kolan je prelijepi dragulj, brusi se u otočnu Toskanu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Unaprjeđenje kvalitete života u kolijevki paškog sira
Općina Kolan je otočka Toskana. Riječ je o uistinu prelijepom dragulju, te pametnim, promišljenim i strateškim projektima treba ići naprijed i razvijati Općinu kao prepoznatljivu ne samo u Europi već i u svijetu, za što imamo svesrdnu podršku Zadarske županije i Vlade RH, kazao je Marin Pernjak, načelnik
TZO KOLAN
Kolan kao pozivnica za gastronomiju, manifestacije, relaksaciju i odmor

Općina Kolan na otoku Pagu je osim gradova Valpovo i Orahovica jedina između 576 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj u kojima nije usvojen proračun za 2021., niti odluka o privremenom financiranju. Vlada RH je na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave raspustila Općinsko vijeće Općine Kolan te je imenovala Jadranku Šupraha, višu referenticu za financije u Općini Kolan, za povjerenicu Vlade iz nadležnosti kolanskog Općinskog vijeća.
- Povjerenica Vlade RH do redovnih lokalnih izbora u svibnju, odnosno konstituiranja novog Općinskog vijeća u lipnju može raspolagati s maksimalno 20 posto od 14 milijuna proračuna, kazao je Marin Pernjak, HDZ-ov načelnik u kohabitaciji, koji nije imao većinu u Općinskom vijeću.

Izaziva pravo uzbuđenje

Naime, Općina radi na tzv. hladni pogon, samo za plaće općinskih i komunalnih djelatnika. Projekti će čekati novo Općinsko vijeće, vjerojatno do kraja lipnja ili početkom srpnja i usvajanje općinskog proračuna.
- Kolan je koljevka paškog sira i ima bogatu povijest i kulturnu baštinu. Cilj nam je napraviti Općinu Kolan prepoznatljivu ne samo u Europi već i u svijetu, ne samo po siru već i po autohtonoj gastronomskoj ponudi i autentičnim turističkim manifestacijama. Riječ je o uistinu prelijepom dragulju koji još uvijek nije preplavljen turistima i koji nudi prihvatljive cijene, izuzetno poželjnoj turističkoj destinaciji za relaksaciju i odmor, reći će Pernjak.
Ako se želite nagraditi putovanjem i odmorom koje će vas oplemeniti te utjecati na sva vaša osjetila, kaže on, Općina Kolan i otok Pag su idealno mjesto za to.

Podrška županije i Vlade RH

- Općina Kolan je otočna Toskana te je najbolja pozivnica za gastronomiju, ekologiju, turističke manifestacije, odmor i nadahnuće na jednom od najljepših otoka na hrvatskom Jadranu, a kupovina sira izaziva pravo uzbuđenje, tvdi Marin Pernjak.
Pametnim, promišljenim i strateškim projektima treba ići naprijed te razvijati Općinu, kaže on, za što imaju podršku Zadarske županije, Vlade RH i resornih ministarstva,
- Projekt koji je u postupku ishođenja lokacijske dozvole je uređenje zapadne obale dijela luke za javni promet lokalnog značaja Mandre. Navedeni projekt je osnova za uređenje luke, postavljanje pontonskih mostića za 40-ak vezova, a smanjio bi utjecaj valova i vjetrova na usidrene brodove te produljio zapadni lukobran u svrhu zaštite od nevremena, istaknuo je Pernjak.

Lukobran Mandre i dječji vrtić s dvoranom

Unaprjeđenje kvalitete života lokalnog stanovništva, kaže on, odnosi se na razvoj temeljnih lokalnih usluga poboljšanjem standarda obrazovanja izgradnjom nove društveno korisne infrastrukture.
- Projektom izgradnje i opremanje dječjeg vrtića sa sportskom dvoranom u Kolanu, ustanove za pružanje usluga odgoja i obrazovanja u predškolskoj dobi, stvorit će se povoljno okruženje za obitelji i djecu predškolske dobi kako bi roditelji mogli lakše uskladiti obiteljske i poslovne obveze, istaknuo je Pernjak.
Vizija je, kaže on, moderna, otvorena općina, odraz bogatstva i kulturnog nasljeđa u kojoj se može govoriti o ispunjenju ciljeva, povećanju biznisa, unaprjeđenju infrastrukture, većem broju radnih mjesta.
- Jasnom vizijom i održivim planom stvaramo uvjete za kvalitetan život stanovnika u Općini Kolan. Nadamo se da ćemo dovršiti započeto i biti primjer ostalima, poručio je Pernjak.

Poslovna zona, starački dom, vodosprema, mjesni odbori

Jedni od značajnijih projekata su Poslovna zona Kolan i izgradnja doma za stare i nemoćne u Kolanu za 20-ak osoba.
- Zbog sigurnog i neprestanog snabdijevanja s vodom općinskih naselja i samih korisnika izgradit će se i vodosprema Mandre. Projekt će predvoditi Komunalno društvo Pag d.o.o. koje upravlja vodoopskrbnim sustavom, navodi Pernjak.
Zbog lokalnih potreba i problema u općinskim naseljima osnovat će se, kaže on, mjesni odbori.
- Mogući problemi i potrebe žitelja u općinskim naseljima Kolanu, Mandrama i Kolanskom Gajcu rješavali bi se kvalitetnije i brže s formiranjem nadležnog mjesnog odbora, mišljenja je Pernjak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)