Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Travanjske pahulje

06.04.2021. 08:48


Uskrsnu nedjelju obilježilo je sunčano vrijeme s jakom burom zbog koje su samo za osobna vozila bili otvoreni državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most. Uskrsni ponedjeljak je protekao relativno mirno, a za danas je najavljeno oštro zahladnjenje i nevrijeme, čak sa snijegom, tučom, pijavicama…


Nalet zime
– Travanjska klima nepouzdana svima – poslovica je koja se veže za travanj, čije će postojanje on i ove godine opravdati. Travanj je prvi pravi proljetni mjesec, u ožujku je proljeća vrlo malo. I zato u travnju imamo nalete zime i nalete ljeta, dosta promjena i to naglih. Ekstremi su to u onom smislu da nam je ugodno i toplo pa odjednom hladno, ali ta razdoblja su kratka i brzo prođu pa će tako biti i ovaj put. Nakon anticiklone i relativno toplog i ugodnog vremena, osim onog kišnog dana, sa sjevera nam dolazi ciklona i donosi destabilizaciju vremena. I to dolazi dosta brzo, ali brzo će i proći, kazuje Duško Kraljev, zadarski meteorolog.
Kako nastavlja nadalje Kraljev, zaboravit ćemo nakratko onih 20 stupnjeva koje smo imali uoči Uskrsa. To je više sličilo na početak ljeta, negoli na početak proljeća. Već bi tijekom današnjeg dana dnevna temperatura trebala pasti na 14 stupnjeva pa ići i naniže, do 10-11 stupnjeva u srijedu, dok će jutarnja, kaže Kraljev, biti ispod 5-6 stupnjeva.
– S obzirom da je dosta vlage u zraku, tijekom utorka će biti nešto oborina – kiše na granici sa snijegom. Snijeg je rezerviran za kopnenu Hrvatsku, a kod nas bi moglo biti nekoliko pahulja, posebice u kopnenom dijelu Dalmacije. To će brzo u srijedu raščistiti jaka bura te bi nakon srijede trebalo biti stabilnije vrijeme. Čim se pojavi sunce, osjećaj je odmah ugodniji i temperature će opet rasti, govori Kraljev.


Mraz i cvat
Niske temperature i nagla hladnoća nakratko će nas prestrašiti da se vratila zima, ali o tome nema govora. Posljedica bi moglo, doduše, biti, s obzirom da je drveće već u cvatu pa bi mraz i nagli pad temperatura mogli polediti cvat. Kraljev kaže da se nada da su on i kolege prognostičari, koji najavljuju ovu promjenu još i oštrije, ipak pogriješili, pa da će cijela ta promjena biti umjerenija. Barem na našem području.
– To bih ja volio, ali materijali nam pokazuju da će biti ovako. I to nije jedina promjena koja nas očekuje u ovom travnju. Takve promjene nisu nešto neuobičajeno. Prošli travanj nam je bio prilično topao, nešto kišniji doduše, ali prosječna temperatura bila je 12.9 stupnjeva. Znali smo mi i u svibnju imati nagle prodore hladnoće, ali dugoročna prognoza po sadašnjim materijalima govori nam da bi svibanj trebao biti dosta ugodan, a da bi temperatura mora do kraja svibnja mogla biti oko 20 stupnjeva. Tako da je sadašnje predviđanje da ćemo imati raniji početak ljeta, kazao je Kraljev.