Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nissan X-Trail: Kroz vatru i vodu

Autor: Edi Prodan

05.05.2008. 22:00
Nissan X-Trail: Kroz vatru i vodu


X-Trail je odličan automobil velikih mogućnosti u svakom segmentu no izgleda apsolutno izvan svih aktualnih trendova
Nemoć je osjećaj koji je u nama izazivala X-Trailova svemoć. Pomodni dio mozga se opirao velikom, pomalo nezgrapnom obliku. Želio ga je proglasiti nepoćudnim, zamjerao mu što je u novoj generaciji učinio tek jedva zamjetne estetske promjene, stavljao ga u korelaciju s ultramodernim SUV-ovima, grčevito mu tražio mane. Uzalud. Svaki kilometar, svaka minuta provedena u vanvremenskom Nissanovom SUV-u s naglašenim terenskim sposobnostima, govorili su suprotno: to je to, to je automobil koji ulazi u najuži krug želja svake obitelji s naglašenijim turističko-avanturističkim sklonostima.
Nova generacije X-Traila nije promijenila vanjštinu. Automobil je dodatno povećan, dobio je još moćniji pečat. Ali je na prvi pogled ostao skoro jednak prethodniku. Unutrašnjost je pak radikalno drugačija. Instrument ploča je došla na klasično mjesto, maknut je zračnik koji se nalazio iza kola upravljača i ma koliko je bio efektan u odmagljivanju vjetrobrana, toliko je smetao pušući topli ili hladni zrak direktno u glavu. Središnja konzola je bogata, sveobuhvatna no malo ipak smeta praznina koju u najskupljoj varijanti ispunjava ekran navigacijskog uređaja. Sjedala su vrlo komforna a stražnja je klupa prostrana, naslona djeljivog u tri razine. U tu prostrano-ugodnu priču se idealno uklapa i prtljažnik tako da bez ustezanja možemo ustvrditi kako je to jedan od najprostranijih i najugodnijih SUV-ova u klasi.
Dizelski agregat zapremine dvije litre i snage 150 KS, jako je dobro poznat iz čitavog niza automobila alijanse Renault-Nissan. Po dobru. Moćan, dinamičan, spreman odgovoriti na najrazličitije izazove. U pravilu je štedljiv no kad natjerate 1,7 tona težak automobil na jurnjavu autocestom, naglo odbacuje skrbnu narav i prosjek lako prelazi 11 litara. Ipak, za mirnije vožnje (maksimalna brzina koja se pod ovim pojmom podrazumijeva je 120 km/h) prosjek se spušta ispod 9 litara. Minimum koji smo ostvarili (mjereno na 50 kilometara) bio je 6,1 litru a maksimum 11,2 litre, naravno na autocesti jer je gradski prosjek bio 10,3 litre. Ipak jedan danas itekako bitan parametar, emisija CO2, nije baš za pohvalu. Iako je težnja njezino spuštanje ispod 140 g/km, testna kombinacija je bila više od 50 posto iznad te razine. Tu će se svakako uskoro morati poduzeti radikalniji koraci jer će u protivnom ekološka renta biti nesmiljena. Uostalom nije ni najmanje ispravno da automobil koji je stvoren i za izlete u prirodu, prema njoj bude nepažljiv.
Bojali smo se automatskog mjenjača. Povećava potrošnju i usporava reakcije. Postaje neuvjerljivo koliko hvalimo ali opet moramo: automatika ugrađena u X-Trail je šeststupanjska, vrlo brza, bestrzajna a ne utječe pretjerano ni na potrošnju (prema tvorničkim podacima u prosjeku je 7 decilitara na 100 kilometara viša no kod opcije s ručnim mjenjačem). Stoga, skloniji smo čak verziji s automatikom. Pogon može biti na prednju osovinu, na sve kotače a moguća je i blokada diferencijala. Teški tereni su za X-Trail zapravo lagani a s obzirom da automobil posjeduje i “downhill control”, pravo je zadovoljstvo spuštati se strmim, blatnjavim ukratko – krajnje negostoljubivim nizbrdicama jer elektromehanički sklopovi sve rade umjesto vas – ne morate ni dodavati “gas” jer to čini gravitacija niti kočiti jer to radi elektronika.
X-Trail s odlično ponaša i na visokim, cestovnim brzinama. Stabilitet mu je uzoran a buka u kabini minimalna što nas je dodatno razveselilo jer smo zbog neaerodinamičnog oblika očekivali sasvim drugačiju zvučnu sliku.
Iako se u SE opciji ne radi o najvišem paketu opreme, teško se oteti utisku da je moguće nešto dodati. Dojmu pomaže i automatski mjenjač a što uostalom dodati kada se primjerice pored uobičajene opreme još pojavljuju i ESP, automatska klima, audio oprema upotpunjena CD izmjenjivačem kapaciteta 6 diskova, maglenke, grijani retrovizori, 17-inčni alunaplaci, trostruko djeljivi naslon stražnje klupe, krovni nosači sa svjetlima,… ma baš sve. Cijena koja svu tu raskoš uokviruje također nije pretjerana, štoviše usudili bismo se ustvrditi kako je to čak i povoljna opcija. Razmislite i sami: moćan terenac s ugodom SUV-a, prostrana kabina i golemi prtljažnik, savršena oprema i štedljivi a dinamični dizelaš. Malo tko to pruža kao što i malo koji automobil ulijeva sigurnost na način kako to čini X-Trail. Pretjerano skromna i nemaštovita vanjština? To vide drugi ali – automobil kupujete zbog sebe, ne zbog njih.
 
Tehničke karakteristike
Zapremina: 1994 ccm Snaga: 150 KS pri 4000 o/m Okretni moment: 320 Nm pri 2000 o/m Dimenzije (d/š/v): 4630 / 1785 / 1685mm Međuosovinski razmak: 2630 mm Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 12,5 s Maksimalna brzina: 181 km/h Potrošnja (o/g/p): 6,7/10,5/8,1 l Emisija CO2: 216 g/km Težina: 1712 Gume: 215/60 R17 Prtljažnik: 479 l
+ Kvaliteta, oprema, motor, cijena
– Vanjski izgled, emisija CO2