Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kamenolom – noćna mora Goričana

Autor:

05.05.2009. 22:00
Kamenolom – noćna mora Goričana

Foto: Alenka FESTINI



Pogon kamenoloma udaljen je od mjesta svega 300 metara. Mi već godinama upozoravamo na problem buke i prašine koja dolazi iz kamenoloma. No, našem strpljenju je doista došao kraj nakon što je kamenolom krenuo s radom u noćnoj smjeni, kaže Paro Škoda


U ponedjeljak iza 22 sata tridesetak mještana Gorice mirno je prosvjedovalo ispred pogona kamenoloma koje je u vlasništvu tvrtke Zanatkomerc iz Paga. Razlog je što je u ponedjeljak navečer ova tvrtka krenula sa radom u noćnoj smjeni, odnosno od 22 sata, a kako kažu prosvjednici, zbog buke i rada u kamenolomu jednostavno nisu mogli spavati.
Buka i prašina
Pero Škoda, uime prosvjednika istaknuo je da su se okupili kako bi upozorili vlasnike tvrtke Zanatkomerc da su mještani Gorice doista uznemireni.
– Pogon kamenoloma udaljen je od mjesta svega 300 metara. Mi već godinama upozoravamo na problem buke i prašine koja dolazi iz kamenoloma. No, našem strpljenju je doista došao kraj nakon što je kamenolom krenuo s radom u noćnoj smjeni, kaže Paro Škoda ističući kako mještane Gorice ne mogu trpjeti i uznemiravanje u noćnim satima.
– Normalno je da reagiramo, jer ljudi iz Gorice svaki dan moraju raditi, a kako će to moći ako ih se i noću uznemirava, ako se iz kamenoloma širi velika buka i prašina koja doslovno odjekuje našim mjestom, ogorčen je Pero Škoda.
– Pozvali smo policiju i najavili prosvjed. Jer, htjeli smo na ovaj problem ukazati na civilizirani način. Jednostavno, mi se žalimo na rad pogona kamenoloma u noćnim satima, jer zbog buke koja se proizvodi ne možemo normalno noću spavati, kaže Šime Škoda.
Među mještanima se čulo glasno negodovanje zbog rada treće smjene u pogonu kamenoloma. Oni su poslali poruku da su se prosvjedu odazvali kako bi zaustavili noćni rad u pogonu, a samim time buku koja, kako kažu, odjekuje Goricom.
Kamenolom ima dozvolu
Luka Udženija, vlasnik tvrtke Zanatkomerc istaknuo je kako ova tvrtka ima sve potrebne suglasnosti i dozvole za rad treće smjene u pogonu kamenoloma.
– U pogonu kamenoloma posljednjih godina uloženo je mnogo novaca radi moderniziranja i zaštite. Ovaj kamenolom jedan je od 5 pogona u Hrvatskoj koji je moderniziran i zadovoljava sve propisane standarde ekološke zaštite. Međutim, nama je cilj imati dobrosusjedske odnose s mještanima Gorice i volio bih se s njima naći na zajedničkom sastanku kako bi našli zajednički jezik. Činjenica je da imamo dozvolu za rad kamenoloma 365 dana u godini po 24 sata. Mi u pogonu kamenoloma zapošljavamo 25 ljudi, nekolicina njih su mještani Gorice, a startom treće smjene namjeravamo zaposliti još nekoliko ljudi, kaže Udženija, te ističe da tvrtka Zanatkomerc već godinama loše posluje, a razlog je taj što je gradnja u Pagu stala iz razloga što mnogi investitori jednostavno ne dobivaju sve potrebne suglasnosti i dozvole za gradnju na vrijeme, već godinama čekaju na sređivanje papirologije.
– Nama je cilj, u ovo doba recesije i krize opstati. Pa svaki posao koji nam se ukaže želimo da odradimo i zaradimo. Ne želimo ugasiti tvrtku niti otpuštati ljude. Želimo raditi, ističe Udženija.
On je naglasio da se uvijek zalagao da novce koja tvrtka Zanatkomerc daje u gradski proračun, da se dio tih sredstava uloži u uređenju mjesta Gorice.
Luka Udženija nam je rekao kako je u ponedjeljak navečer pogon kamenoloma radio 6 do 8 minuta. Naime, u ponedjeljak u 22 sata upalili smo svjetla na pogonu i mještani su se počeli sakupljati. Potom je upaljen pogon i nakon nekoliko minuta ugašen zbog prosvjednika, rekao je Udženija.