Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Očuvanje govora zadarskih Arbanasa

Autor: Anamarija Bilan

05.05.2010. 22:00
Očuvanje govora zadarskih Arbanasa

Foto: Sebastian GOVORČIN



Prijavilo se 40-ak učenika, što je odličan odaziv. Prijavila su se i djeca, ali i njihovi roditelji. Djeca žele naučiti govor svojih baka i djedova, a roditelji ga žele obnoviti
U prostorijama Društva zadarskih Arbanasa u utorak navečer započela je s radom Škola Gospe Loretske u kojoj će polaznici imati priliku naučiti govor zadarskih Arbanasa.
Tečaj su vodili Dorian Perović te Antonela Štefulić, koji su u suradnji s članovima Društva zadarskih Arbanasa nekoliko mjeseci radili na programu škole koja će se održati tijekom četiri utorka u svibnju po sat vremena. Tijekom ukupno četiri sata polaznici će se upoznavati s govorom zadarskih Arbanasa, govorom koji su do sada mogli učiti samo u svojim domovima, unutar kruga obitelji. Nakon ljeta Društvo zadarskih Arbanasa namjerava nastaviti sa školom govora, koja bi tada trajala više mjeseci.
– Već dugo postoji ideja o pokretanju tečaja učenja govora zadarskih Arbanasa. Bilo je nekoliko pokušaja, ali do sad nijedan nije zaživio. Ovaj put smo krenuli konkretnije, s pisanim materijalom, s ozbiljnijom organizacijom i prijavom učenika. Prijavilo se 40-ak učenika što je odličan odaziv. Prijavila su se i djeca, ali i njihovi roditelji. Djeca žele naučiti govor svojih baka i djedova, a roditelji ga žele obnoviti, rekli su Dorian Perović i Antonele Štefulić. Svoja predavanja će bazirati na djelima jezikoslovca Krune Krstića.
Enio Grdović, predsjednik Društva zadarskih Arbanasa, rekao je da je ovo prvi put da se na ovakav način uči govor i jezik zadarskih Arbanasa. Tečaj je organiziran u sklopu obilježavanja blagdana Gospe Loretske, a u rujnu planiraju nastaviti sa školom. Dodao je da se nada da će se ovom školom produžiti govor zadarskih Arbanasa koji se do sada njegovao samo u obiteljima.
Polaznici škole učenja govora zadarskih Arbanasa na ovaj tečaj prijavili su se uglavnom iz dva razloga – da nauče govor ili da ga obnove. Mlađi polaznici, od kojih najmlađi ima devet godina, došli su naučiti govor svojih djedova i baka, koji se posljednjih godina polako gubi. Stariji polaznici škole došli su obnoviti govor i proširiti vokabular. Na tečaju je bio velik broj roditelja koji su došli sa svojom djecom učiti govor svojih predaka i na taj ga način nastojati sačuvati od padanja u zaborav.