Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Stara antička igra “zaludila” mlade Zadrane

Autor: Marijana Roščić

05.05.2010. 22:00
Stara antička igra “zaludila” mlade Zadrane

Foto: Sebastian GOVORČIN



U sklopu proslave prve godišnjice rada Muzeja antičkog stakla studenti arheologije su održali natjecanje u staroj antičkoj igri trilja koja se još naziva i mlin. Snage su odmjerili studenti Sveučilišta u Zadru, ali i studenti Likovne akademije Sveučilišta u Splitu, ukupno sedam parova. Ravnatelj MAS-a, Ivo Fadić uručio je diplome i prigodne darove osvajačima prva tri mjesta. Prvo mjesto osvojio je Mario Tadijal, drugo Mario Zajec, a treće Vanja Majnarić.
Tijekom jučerašnjeg dana, od 14 do 17 sati, posjetitelji MAS-a mogli su vidjeti izradu stakla, odnosno oblikovanje raznih staklenih predmeta, koje su kroz radionicu izrađivali Bojan Podhraški i Elena Špralja Saladin. Najveća gužva je nastala tijekom posjeta razrednih odjeljenja nekih osnovnih i srednjih škola koje su jučer organizirano posjetili MAS. Inače, na ovakvim radionicama puhanja stakla svoje umijeće demonstrira Bojan ili netko drugi iz tima Podhraški, a posjetitelji su jučer imali priliku vidjeti prvi put kako to radi Elena Špralja Saladin.
Elena je svoj zanat ispekla u Torontu gdje je pohađala koledž Sheridan, odjel za staklo.
– Staklom se bavim preko 20 godina i to svim tehnikama, od puhanja stakla, fuzije, takozvano pečenja stakla pa do tehnike lijevanja u pijesak. Jako mi je drago što ovakav muzej i ovakva radionica postoje u Zadru, jer je ovo nešto što će postati dijelom povijesti. Bilo bi lijepo realizirati nekakvu razmjenu studenata arheologije i studenata s koledža u Torontu. Tako bi sve što oni izrade moglo poslužiti i kao suvenir. Na taj način bi se jednim dijelom mogao financirati rad muzeja. Možda bi se mogle organizirati i nekakve umjetničke radionice, odnosno kolonije rada sa staklom, što bi zasigurno bilo jedinstveno u Dalmaciji, rekla je Špralja Saladin, od koje smo još saznali kako je uspjela oca, Josu Špralju, također zainteresirati za rad sa staklom. Trenutačno je u Gradskoj loži izložen jedan njegov primjerak pečenog stakla.
 


3500 godine trilje


Trilja se inače smatra inačicom igre križić-kružić. Ploče za ovu igru pronađene su u Egiptu već 1440. godine prije Krista, zatim u drevnoj Troji i Ateni, Irskoj i Šri Lanci, a prema nekim izvorima igrala se u Kini već 500 godina prije Krista.
Pravila igre – Svaki od igrača ima po 9 žetona koji se raspoređuju po ploči pazeći da protivnik ne napravi trilju, a zatim se žetoni pomiču po ploči nastojeći formirati trilju, odnosno formiranje tri žetona vodoravno, okomito ili paralelno. Kada igrač ostane s tri žetona ima pravo preskakivati polja što ne vrijedi kroz igru.