Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Studenti se okušali u izradi mozaika rimskog poda

Autor: Boris Kupčak

05.05.2010. 22:00
Studenti se okušali u izradi mozaika rimskog poda

Foto: Sebastian GOVORČIN



Radionicom mozaika koju je vodio mozaičar Matko Kezele jučer je započelo obilježavanje Dana Muzeja antičkog stakla. Studenti Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru okušali su se u izradi jednostavnog mozaika s motivom rimskog poda, a ovim programom započele su i već tradicionalne “bakanalije”. Izrada mozaika toliko se svidjela studentima te su neki od njih kazali kako će se i sami okušati u ovome poslu, dok nam je više o tome što rade kazao mozaičar Kezele.
– U povodu Dana Muzeja antičkog stakla organizirana je ova radionica u koju su uključeni i studenti Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Kasnije ćemo u naš rad uključiti i prolaznike i goste koji budu dolazili. Već smo u utorak imali pripremu, na kojoj su studenti vidjeli koliko je ovaj posao zahtjevan, dok će se danas iskušati u slaganju mozaika i lupanju kockica, kazao je Kezele ističući kako su ključ mozaika čekić, kamen i naravno vezivo, no najvažnije je strpljenje.
Za studente i one koji su se željeli okušati u izradi mozaika izabran je manje zahtjevan rad.
– Uzeli smo jedan motiv rimskog poda, podni mozaik s kamenim kockicama. Dečki s Odjela za arheologiju su donijeli benkovački kamen. Radimo taj jednostavni motiv, koji je relativno zahtjevan, ali početnici će ga uspješno svladati, kazao je Kezele.
Matko Kezele je završio školu za mozaičara, a onima koji se žele baviti tim poslom preporučuje isto.
– Završio sam trogodišnju školu u Italiji. To je isključivo profesionalna škola u kojoj se uče sve tehnike i rad sa svim materijalima te se prolaze sve tematike. Mozaik može biti primjenjen u dizajnu, arhitekturi i nije više samo da se rade podovi i bazeni, nego i lampe, stolovi te se koristi u umjetnosti, kazao je Kezele.