Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Taksiji napokon dostupni svima

Autor: Anita Ćustić

05.05.2010. 22:00
Taksiji napokon dostupni svima

Foto: Vedran SITNICA



Ovo je za grad, građane i turiste pravo bogatstvo, a nadam se da će taksisti, unatoč ovako niskim cijenama, na ovome ustrajati, da će navika korištenja usluge taksi prijevoza u gradu konačno zaživjeti i da će se taksistima, ova trenutačno nezavidna situacija naposljetku vratiti, kazao je Zvonko Šupe
Novi zadarski taksi prijevoznik, tvrtka Lulić d.o.o., jučer je u promet “pustila” petnaest novih automobila marke “renault megane”, koji su građanima na raspolaganju 24 sata na dan.
Ova će tvrtka zbog proširenja posla te ulaska i u djelatnost pružanja usluga taksi prijevoza zaposliti 40 do 50 ljudi, od čega će 10 biti djelatnici u dispečerskom centru koji koordinira prispjele pozive na broj 023/494-494. Kako je najavljeno, ostali zaposlenici bit će raspoređeni u vozilima na gradskim prometnicama, kako bi se usluga prijevoza dobila u što kraćem roku, a cijena vožnje je 20 kuna za 5 kilometara te 10 kuna za svaki idući kilometar.
Vozači novog taksi prijevoznika u gradu od jučer su tako vrlo lako prepoznatljivi, uniformirani u odijelima i košuljama u nastojanju da korisnicima približe i pruže uslugu taksi prijevoza na zavidnoj europskoj razini.
Nova usluga, slažu se mnogi, stigla je u pravo vrijeme, jer će u ovom trenutku, uoči početka glavne turističke sezone, zasigurno razveseliti brojne goste, ali i njihove domaćine. Činjenica jest da će sada mnogi zbog povoljnije cijene prijevoza radije odabrati vožnju taksijem te tako izbjeći trošak goriva i plaćanje parkirališta.
– Odavno je bilo vrijeme za uvođenjem adekvatne i pristupačne usluge taksi prijevoza u naš grad. Mislim da je ovo pravi potez, jer Zadar je, kao turističko središte, “vapio” za nečim takvim. Ja osobno nikada nisam koristila usluge taksija jer nisam imala potrebe, ali iskreno, da mi je i trebalo, nisam znala kome bih se obratila. Građani općenito imaju averziju prema taksijima jer je uvijek bilo preskupo, a niti njihov kontakt-broj nije toliko poznat, kazala je Zlatka Škrbić, s kojom se složila i prodavačica Kristina Vukić, naglasivši kako će ova usluga itekako dobro doći mladima koji vikendom izlaze, a kojima sada čašica više neće predstavljati opasnost za volanom, jer moći će podijeliti troškove s prijateljima i za vrlo malo novaca dovesti se kući sigurno.
Samo riječi hvale i oduševljenja za ovu je situaciju izrazio i Aron Atias, kazavši kako je, s obzirom da često putuje u drugim zemljama, svima dostupna usluga taksi prijevoza najnormalnija stvar te da mu je iznimno drago da je i zadarske usluge dosežu europske razmjere. Naglasio je također kako ovo znači da u gradu nestaje još jedan monopol, što je veliki napredak.
– Ovo je izvrsno, osobito za nas mlađe koji izlazimo i sada se više ne moramo brinuti s kim sjedamo u automobil. Ja se nikada nisam koristila uslugama taksija, ali znam neke prijatelje koje su za neku gradsku vožnju platili 100 kuna u jednom smjeru i naravno da su poslije toga radije pili i vozili nego se odlučili za taksi, kazale su studentice Ivana Divić i Maja Fabijanić, istaknuvši kako se do sada taksi služba slabo oglašavala zbog čega je ova usluga također bila nepopularna.
Zadovoljstvo je izrazio i Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice Grada Zadra, naglasivši kako se nada da će taksisti sada imati strpljenja, jer činjenica je da ove snižene cijene njima nisu primamljive.
– Ovo je za grad, građane i turiste pravo bogatstvo, a nadam se da će taksisti, unatoč ovako niskim cijenama, na ovome ustrajati, da će navika korištenja usluge taksi prijevoza u gradu konačno zaživjeti i da će se taksistima ova trenutačno nezavidna situacija naposljetku vratiti, kazao je Šupe, istaknuvši kako će novonastala situacija pridonijeti eliminaciji onih koji su korisnicima do sada stvarali neugodnosti, naplaćujući im vožnju po nerazumnim cijenama.
 


“Obični” taksisti kunu jeftiniji


Potaknuta konkurencijom, još od prošle subote, većina zadarskih taksista uvela je novi način naplate prema kojem vožnja do pet kilometara udaljenosti košta 19 kuna, a svaki sljedeći kilometar 9 kuna. Također, svi oni koji po ovoj cijeni naplaćuju uslugu prijevoza na svojim vozilima imaju naljepnicu s oznakom “19,00 kuna – 5 km”, tako da ih je lako prepoznati i korisnici mogu biti sigurni da više neće biti prevareni. Među ovim je taksistima njih 28 koji se mogu naručiti pozivom na brojeve telefona taksi stajališta Poluotok (251-400) i Autobusni kolodvor (317-288).
Među njima je i nekolicina onih koji nisu prihvatili ovaj novi, jeftiniji način naplate, pa svoje usluge naplaćuju po maksimalnim cijenama propisanim zakonom, odnosno po cijeni od 40 kuna za 5 kilometara i 10 kuna za svaki sljedeći kilometar, no ova vozila na sebi nemaju spomenutu naljepnicu.