Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Zadru uskoro izložba grafika Salvadora Dalija!?

Autor: Boris Kupčak

05.05.2010. 22:00
U Zadru uskoro izložba grafika Salvadora Dalija!?


Kako neslužbeno saznajemo, djela slavnog španjolskog slikara Salvadora Dalija, jednog od najpoznatijih svjetskih predstavnika nadrealizma, nakon Zagreba i Splita trebala bi doći i u Zadar. Naime, u Zadar je stigla vrlo dobra ponuda prema kojoj se samo treba osigurati dobar izložbeni prostor i grafike stižu na duže vrijeme.
Dalijeve grafike u Zagrebu se mogu vidjeti u galeriji Laval Nugent do 18. lipnja, dok će u Splitu biti izložene od 24. lipnja do 24. rujna.
Riječ je o jedinstvenoj grafičkoj mapi s temom “Božanstvene komedije” Dantea Alighierija koja sačinjavaju znamenito i cijenjeno bibliofilsko izdanje objavljeno u šest grafičkih mapa. Osim tekstualnog dijela, mape sadrže 100 litografskih otisaka u boji, što predstavlja najveći i najznačajniji grafički opus u cijelom Dalijevom stvaralaštvu.
Njegova “Božanstvena komedija” iznimno je tražena i među kolekcionarima, budući da su radovi otisnuti na posebno zaštićenom, ručno izrađenom papiru, što cijelom opusu pridaje dodatnu vrijednost i kvalitetu.
Dalí je tijekom 1950. i 1952. godine naslikao niz djela inspiriranih Danteom pa je talijanska vlada od njega naručila ilustracije za izdanje “Božanstvene komedije” u sklopu tada planiranog obilježavanja 700. godišnjice Danteova rođenja. Iako je talijanska vlada naposljetku odustala od narudžbe, djelo je 1963. godine izdano u Francuskoj, a na koncu i u Italiji, 1964. godine.
Talijanski izdavač Salani objavio je luksuzno izdanje, u šest kutija sa 100 koloriranih litografija prema francuskim matricama. Upravo će talijansko izdanje biti prezentirano na izložbi u Zagrebu.