Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Elvis Šopić od jučer ponovno u zatvoru – pravomoćno 12 godina

05.05.2011. 22:00
Elvis Šopić od jučer ponovno u  zatvoru – pravomoćno 12 godina


Županijski sud u Zadru u četvrtak je oko 16.15 sati dobio rješenje o Šopićevu pritvoru s adrese Vrhovnog suda. Pravomoćnom presudom Šopić je, kako neslužbeno doznajemo, osuđen na 12 godina zatvora, što je ujedno i najveća moguća kazna mlađem punoljetniku zbog takozvanog običnog ubojstva


Nakon što je tri mjeseca proveo na slobodi čekajući pravomoćnost presude, kojom je na 15 godina zatvora osuđen zbog ubojstva taksista Igora Ćustića, Elvis Šopić (24) iz Raštevića, jučer je oko 17 sati u pratnji policije doveden u zadarski zatvor. Županijski sud u Zadru u četvrtak je oko 16.15 sati dobio rješenje o Šopićevu pritvoru s adrese Vrhovnog suda. To zapravo znači da je presuda koju mu je izrekao niži sud pravomoćna, a koliko godina će mladi ubojica provesti iza rešetaka, službeno se jučer nije moglo doznati, jer će Vrhovni sud svim strankama u postupku pisani otpravak presude dostaviti u petak tijekom dana. Neslužbeno, međutim, doznajemo da je Šopiću Vijeće umanjilo kaznu s 15 na 12 godina, što je ujedno i najveća moguća kazna koju je prema zakonu Republike Hrvatske zbog ubojstva moguće presuditi mlađem punoljetniku.
Ćustićevi ogorčeni
– Što da vam kažem. Šok za šokom. Najprije je toj zvijeri kazna od 30 godina smanjena upola, a nakon toga je i pušten na slobodu. Nisam zadovoljan i ne mogu biti zadovoljan ovakvom presudom. Smatram da Vrhovni sud nije u ovom slučaju bio korektan, jer je očito da nisu niti jedan argument tužiteljstva i odvjetnika Milana Petričića, koji je zastupao našu obitelj, uzeli u obzir, već samo njegova odvjetnika – razočarano je vijest o zatvaranju sinova ubojice prokomentirao Pilip Ćustić. Nekakva zadovoljština njemu i njegovoj obitelji jest činjenica da je barem u zatvoru i da više, kaže neutješni otac, ne čuju kako šeće po Benkovcu, traži posao, želi vidjeti svog sina i veseli se. No, sve je to, dodaje, slaba utjeha.
– Duša me boli da ova bešćutna životinja koja je ubila, a potom i opljačkala i zapalila mog sina za nekoliko godina bude na slobodi – kaže Ćustić dodajući kako će, ukoliko se ukaže ikakva mogućnost za bilo kakvim daljnjim radnjama i kaznenim progonom Elvisa Šopića, to iskoristiti i preuzeti na sebe.
– Presudu nisam vidio pa za sada mogu reći samo da mi je kao branitelju zadovoljstvo što je potvrđena presuda za obično ubojstvo i definitivno odbačen kvalificirani oblik djela – kratko je komentirao Smiljan Bakočević, Šopićev odvjetnik po službenoj dužnosti, a ujedno i najzaslužnija osoba za ovakav epilog.
Naime, Šopiću je, kao što je to javnosti već poznato, za ubojstvo 30-godišnjeg Igora Ćustića suđeno dvaput.
Osuđen kao mlađi punoljetnik
Na prvom suđenju tužiteljstvo ga je teretilo za kazneno djelo teškog ubojstva na osobito okrutan način zbog čega je bio osuđen na 30 godina zatvora. U ponovljenom postupku sud je utvrdio da se u ovom konkretnom predmetu ne ostvaruje kvalifikatorni element kaznenog djela teškog ubojstva, već da je riječ o kaznenom djelu “običnog” ubojstva za koje je zapriječena maksimalna kazna zatvora u trajanju od 15 godina na koju je Šopić bio i osuđen. No, kako je ta kazna predviđena za punoljetne osobe, a Šopić je u vrijeme počinjenja kaznenog djela imao svega 21 godinu, njemu je priznato pravo na suđenje kao mlađem punoljetniku, a maksimalna kazna u tom slučaju je 12 godina zatvora. U koju kaznionicu će Šopić biti upućen na izdržavanje, još uvijek nije poznato.
Šopić je uhićen nakon što je u siječnju 2008. godine priznao da je skraćenom sačmaricom prostrijelio zadarskog taksista na cesti u Korlatu pokraj Benkovca, a iako mu se na teret stavljalo i paljenje automobila kako bi prikrio tragove svog zločinačkog čina, on to nikada nije priznao.
 


“Crni četvrtak” za braću Šopić




BENKOVAC – Svega nekoliko sati prije nego što je policija zakucala na  vrata Elvisu Šopiću, njegov je brat Denis prostorije benkovačke policije  napustio uz kaznenu prijavu zbog krađe. Njega su, naime, policajci uhvatili  u krađi električnih instalacija u jednoj obiteljskoj kući u mjestu Kula  Atlagić.
– Provedenim istraživanjem, ovog 27-godišnjaka također se sumnjiči da  je od početka godine ukrao električne instalacije i kamene pragove iz drugih  objekata u Kuli Atlagić – izvijestili su iz PU zadarske koja je zbog navedenih  djela podnijela kaznenu prijavu protiv mladića.
Dvojica braće inače, kako je to jednom prigodom ispričao i Elvis Šopić,  dok je on na slobodi dane provode prikupljajući staro željezo, a koje potom,  kako bi zaradili novac za život, prodaju u otkupnom centru u Šibeniku gdje  se po kilogramu dobiju oko 40 kuna. Ovaj put, čini se kako je stariji brat  “pokupio” i ono što nije odbačeno, pa je zaradio kaznenu prijavu. A, prije  svega mjesec dana, braća Šopić su i prekršajno prijavljena zbog narušavanja javnog reda i mira, jer su se ispred mjesne trgovine verbalno i  fizički sukobili s mještaninom Robertom Tepšom.