Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Invalide još uvijek mnogi ne vide

05.05.2011. 22:00
Invalide još uvijek mnogi ne vide


U današnje vrijeme postoje pojedinci puni predrasuda koji ne znaju pristupiti ljudima koji su drugačiji te se tako i mlade majke s oboljelom djecom suočavaju s mnogim neugodnim reakcijama i čuđenjem nekih osoba


U prostorijama Udruge  tjelesnih invalida Zadarske županije  jučer je obilježen Nacionalni dan osoba s  cerebralnom paralizom, gdje su članovi  udruge nastojali informirati građane i  javnost o dijagnozi i tretmanu.
– Želja nam je građane više senzibilizirati na probleme s kojima se  susreću osobe s cerebralnom paralizom radi poboljšanja kvalitete njihova života te svim osobama s cerebralnom paralizom, njihovim roditeljima i starateljima, stručnim djelatnicima i volonterima upućujemo čestitke  u povodu 5. svibnja, Nacionalnog dana  osoba s cerebralnom paralizom, kazao  je Mile Bašić, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije.
Iz Udruge poručuju da je bitno informirati i povećati znanje građana o toj  bolesti, ukazati na medicinske, psihološke i ekonomske aspekte cerebralne  paralize te upoznati nadležna ministarstva kao i organe lokalne uprave s problemima osoba s cerebralnom paralizom. Također bitno je i postizanje boljeg  razumijevanja i prihvaćanja osoba s cerebralnom paralizom te promjena same  slike o ovoj bolesti, poručuju iz Udruge.
– Uzroci cerebralne paralize mogu  biti razni, a dijele se na prenatalne,  perinatalne i postnatalne uzroke te je  vrlo bitno znati da ne postoje osobe s  istom cerebralnom paralizom te se  bolest od osobe do osobe razlikuje,  kazao je Filip Jadrijev, član Udruge  tjelesnih invalida Zadarske županije,  dodavši da je veoma bitan individualni program tretmana oboljelih.
Obilježavanju je nazočila i Luce  Cetinić, autorica knjige o životu osoba  s invaliditetom “Ti možeš sve”, koja je  održala kratki govor upozoravajući na  neke od prepreka s kojima se tjelesni  invalidi susreću svaki dan.
– Nažalost, i u današnje vrijeme  postoje pojedinci puni predrasuda koji ne znaju pristupiti ljudima koji su  drugačiji te se tako i mlade majke s  oboljelom djecom suočavaju s mnogim neugodnim reakcijama i  čuđenjem nekih osoba, ističe Letinić.