Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Muzej antičkog stakla ili svijet u rimsko doba

05.05.2011. 22:00
Muzej antičkog stakla ili  svijet u rimsko doba


Rimski legionari, radionice puhanja stakla i izrade staklenog naketa na plameniku, radionica izrade rimskodobne odjeće, turnir u staroj igri zvanoj trlja ili mlin te djevojke u tunikama plijenili su pažnju posjetitelja


Uzbudljiv program kojim je Muzej antičkog stakla jučer proslavio svoj drugi rođendan već je od svog početka u prijepodnevnim satima izazvao oduševljenje posjetitelja čiji se broj, kako su sati odmicali, povećavao. Iako je središnji i najatraktivniji dio programa proslave nedvojbeno izložba staklenih predmeta Ljerke Njerš, umjetnice svjetske slave, rimski legionari, radionice puhanja stakla i izrade staklenog naketa na plameniku, radionica izrade rimskodobne odjeće, turnir u staroj igri zvanoj trlja ili mlin te djevojke u tunikama plijenili su pažnju posjetitelja.
Prva je s programom započela demo radionica izrade staklenog nakita na plameniku koju je, demonstrirajući gostima ovu neobičnu vještinu, vodila Antonija Gospić koja se ovim zanatom, upotpunjujući tako ionako bogatu muzejsku ponudu, u sklopu Muzeja bavi od minule zime.
– Riječ je o tehnici koja je bila poznata još od vremena helenizma. Naravno, tadašnji majstori nisu poznavali tehnologiju koju koristi Antonija, ali je princip u suštini identičan, kazao nam je dr. sc. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla.
I dok su učenici jedne šibenske osnovne škole, koji su, boraveći u Zadru i čuvši za program proslave drugog rođendana Muzeja, zajedno sa svojim učiteljicama i učiteljima odlučili posjetiti ovaj specijalizirani muzej, sa zanimanjem pratili nastajanje staklenih perlica, mi smo primjetili dva rimska legionara – studente Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.
– Oklope i opremu koji vizualno podsjećaju na one slavnih i nepobjedivih rimskih legionara izradili smo koristeći precizne i vjerne nacrte o rekonstrukciji čuvenog i revolucionarnog legionarskog oklopa iz doba carstva „lorica segmentata”. Kacige, mačevi, podstave, sandale, štitovi i stijeg također su izrađeni kako bi što više sličili originalima. Izuzev sandala, sve smo elemente legionarske borbene opreme izradili sami. Do sada smo izradili četiri kompleta legionarske opreme, a planiramo ih napraviti još nekoliko. Njima bismo interesantnijim učinili svečanosti i proslave poput ove na kojoj sudjelujemo prvi put, kazao nam je, Sebastijan Govorčin, student arheologije, a za ovu prigodu centurion oživljene XI. rimske legije koja je logor imala u obližnjem Burnumu, danas poznatom arheološkom lokalitetu.
U prijepodnevnim satima Muzej antičkog stakla je posjetila i Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije čiji su članovi sa zanimanjem pratili program.
Duh antičkog svijeta studenti arheologije su nastojali oživjeti i radionicom na kojoj su Dorica Kovačić i Jelena Koprek demonstrirali izradu rimske odijeće, legionarske košulje i tunike rimske plemkinje. Dorici i Jeleni je, vodeći se također preciznim nacrtima za izradu što vjernijih replika, trebalo oko dva sata da sašiju rimsku odjeću. Inače, rođendan se Muzeja stakla poklapa s „Bakanalijama” manifestacijom studenata arheologije, a do međusobne je suradnje došlo zahvaljujući inicijativi Ivone Maršić i Marte Kalebote, predstavnice studenata arheologije.
Veliku su pažnju posjetitelja izazvali i puhači stakla Bojan Podhraški i Zadranin Marko Štefanac. Potonji je zanat ispekao učeći uz Bojana, starog majstora puhanja stakla koji u Humu na Sutli vodi obrt proizvodnje puhanog stakla.
Najzad, prvi je dio programa upotpunio turnir u staroj igri koju neki zovu trlja ili trilja, a neki mlin. Na turniru su sudjelovali studenti arheologije, studenti Odjela za povijest zadarskog Sveučilišta, učenici Škole primjenjenih umjetnosti iz Zadra i pokoji hrabriji posjetitelj.
– Riječ je o vrlo staroj društvenoj igri koje će se starije generacije posjetitelja sigurno sjetiti. Zapise o njoj imamo još iz vremena starog Egipta, a osobito je raširena bila u antici. Osim zabave, na ovaj način pokušavamo oteti zaboravu nekada vrlo popularnu igru. Ploča za igru i „kamenčići”, naravno u našem slučaju izrađeni od stakla, vrlo su popularan i jedan od najbolje prodavanijih naših suvenira, kazao nam je ravnatelj Fadić.
Pobjednici turnira u trlji redom su Filip Štepković, Lucija Baraba i Matea Mirković. Njih troje prvoplasiranih dobili su nagradni suvenir i diplomu.