Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Procesija i blagoslov mora

05.05.2011. 22:00
Procesija i blagoslov mora


U sklopu liturgijskog slavlja upriličena je procesija uokolo svetišta Gospe od Zečeva. U skladu sa starim izvornim kršćanskim običajima vezanim za ovaj događaj svećenici su na kraju obavili blagoslov mora te privezanih plovila u luci ispred drevne crkvice Gospe od Zečeva


Brojni vjernici starohrvatskog kraljevskog grada  Nina te hodočasnici iz okolnih  župa ninskog dekanata bili su  na otočiću Zečevo na već tradicionalnom svetkovanju i  obilježavanju ukazanja Gospe  od Zečeva.
Samom polasku prethodilo  je okupljanje u ninskoj prvostolnici sv. Anselma. Kratku  molitvu predvodio je župnik  Novigrada don Pavao Zubčić.  Vjernici i hodočasnici su se  potom uputili u procesiji uz  zvonjavu crkvenih zvona u  smjeru Vrsi i dalje preko morskog tjesnaca Prizda na osam  kilometara dugačak put do  svog odredišta. Oni, pak, nešto  hrabriji svojim su se kaićima i  brodicama unatoč buri otisnuli s Gospinog mula prema  svetom mjestu Gospinog ukazanja.
Nakon što su poslije napornog putovanja stigli na  odredište, vjernici i hodočasnici su se odmorili i okrijepili.  Svetkovina je nastavljena  euharistijskim slavljem i  svečanom svetom koncelebriranom misom. Homiliju je uz  sudjelovanje dekana ninskog  dekanata i nadžupnika don  Šime Kevrića te svećenika iz  okolnih župa ninskog dekanata Vrsi, Privlake i Vira  održao don Pavao Zubčić župnik Novigrada. Slavlje su napjevima popratili pučki pjevači  mješovitog Katedralnog župnog zbora “Sv. Marcela” pod  vodstvom časne sestre  Krešimire Zanki.
U sklopu liturgijskog slavlja  upriličena je procesija uokolo  svetišta Gospe od Zečeva za  čijeg su trajanja kip zaštitnice  nosili Marko Zorić, Jakov Bakić, Petar Glavan i Ive Štulić  Antin, dok su sliku s likom  Gospe od Zečeva nosile mlade  Ninjanke. U skladu sa starim  izvornim kršćanskim običajima vezanim za ovaj događaj  svećenici su na kraju obavili  blagoslov mora te privezanih  plovila u luci ispred drevne  crkvice Gospe od Zečeva kao i  blagoslov automobila.
 


Gospa od Zečeva




Po predaji koja govori o svetištu Gospe od  Zečeva kaže se da su u 13. stoljeću na otočiću  Zečevo redovnici pustinjaci sagradili samostan  i crkvu u čast Majke Božje koja je prema nazivu  otočića nazvana Gospa od Zečeva. Početkom  16. stoljeća Turci su zapalili crkvu i samostan,  pogubili redovnike i odnijeli sa sobom Gospin  kip, koji je nedugo potom čudotvornim  načinom vraćen u Nin. Onodobni ninski biskup  Juraj Divnić ponovno je dao sagraditi crkvicu  u Gospinu čast utemeljivši blagdan Gospe od  Zečeva nakon što se prema zapisima 5.  svibnja 1516. godine Majka Božja u više  navrata ukazala udovici pastirici Jeleni Grubišić iz Jasenova kod Vrsi, uputivši pritom  poziv narodu na obraćenje, pokoru i post.  Jelena nije povjerovala u ono što je vidjela  smatravši da sanja, pa je tražila neku potvrdu  ukazanja moleći ispred kipa. Iznenada je kip  proplakao. Suze koje su ronule iz očiju  Gospina kipa vidjela je Jelena i mnogi vjernici  i svećenici tog dana, a isto to vidješe i neki  putnici. Uslijed tih čudotvornih prikazanja što  su ih potvrdili mnogi svjedoci, tadašnja  crkvena vlast prihvaća Gospina ukazanja.  Brojna svjedočanstva navela su biskupa Divnića da utemelji blagdan, koji se uvijek slavi  prvog ponedjeljka prije blagdana Uzašašća.  Obilježava se velikim misnim slavljima u  prvostolnici sv. Anselma, procesijskim ophodom, nošenjem kipa i zavjetnog cvijeća. Po  povlačenju Turaka 1573. godine i obnove  grada Nina, Gospin kip je 1587. godine sa  Zečeva prenesen u kapelicu župne crkve.
No za turskog spaljivanja i razaranja grada  1646. godine, a po naredbi mletačkih vlasti,  Bogorodičin se kip čuvao u Zadru. Sklapanjem  mira s turskim osvajačima 1669. godine u Nin  se ponovno vratio biskup s kaptolom, a  prvostolnica sv. Anselma obnovljena je 1673.  godine te je u njezinu kapelu 1674. godine  prenesen Gospin kup. Danas se Gospin kip  čuva u kapeli župne crkve prvotno posvećenoj  zaštitnici sv. Marceli. U pregrađenom dijelu  kapele uređena je crkvena riznica zlato i  srebro grada Nina, gdje se čuvaju slika s  prikazom ukazanja, prsten pape Pija II., Judin  srebrnjak, relikvije ninskih nebeskih zaštitnika  svetih Anselma, Marcele i Ambroza, zavjetni  darovi te drugi eksponati neprocjenjive vrijednosti.