Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vrana kao priprema za susret s papom Benediktom XVI.

05.05.2011. 22:00
Vrana kao priprema za  susret s papom Benediktom XVI.


Zadarska nadbiskupija se želi preko ovog nadbiskupijskog susreta na poseban način aktivirati u dolasku Svetoga Oca u Zagreb, istaknuo je don Emil Bilaver, predsjednik Organizacijskog odbora za pripremu susreta u Vrani


U povodu susreta  obitelji Zadarske nadbiskupije u Vrani koji će se održati 14.  svibnja pod motom “Zajedno  u Kristu”, jučer je u Nadbiskupskom ordinarijatu u Zadru  predstavljeno ovo središnje  događanje u zadarskoj Crkvi u  pripremi za susret s papom  Benediktom XVI. u Zagrebu  4. i 5. lipnja. Susret u Vrani je  kruna svih događanja na obiteljsko-pastoralnoj razini u  nadbiskupiji.                   
 U 9 sati počinje pretprogram u kojem će sudjelovati  crkveni pokreti, zajednice i  druge crkvene stvarnosti.  Pretprogram će, između ostalog, biti ispunjen i molitvom  svete krunice. Vjernici će moći  pristupiti i sakramentu svete  ispovijedi. U 11 sati započinje  svečana koncelebrirana sveta  misa koju predvodi zadarski  nadbiskup mons. Želimir Puljić. Na konferenciji su govorili  mons. Puljić, predsjednik Organizacijskog odbora za pripremu susreta u Vrani don  Emil Bilaver, voditelj Liturgijskog odbora don Dario  Tičić i župnik Vrane don  Šimun Šindija.
Obiteljima posvetiti  malo više pažnje
– Kad smo već u više navrata  na Biskupskoj konferenciji  razmišljali o pastoralnim izazovima, problemima, radostima i nadama, onda smo zaključili da uz redoviti pastoral  koji se čini po našim župama u  svezi odgoja djece, i kateheze,  osobita pozornost bi trebala  biti posvećena našim obiteljima. Mi smo svjesni stanja u  kojem živimo, svjesni smo također i poteškoća i radosti  također koje naše obitelji u  ovom svijetu imaju. Ovo što  smo odlučili ove godine  održati, prvi put na nacionalnoj razini – susret hrvatskih  katoličkih obitelji je mali doprinos u našoj odluci da se  obiteljima posveti malo više  pažnje i da se u tim susretima  naglasi ono što Crkva oduvijek  drži da obitelj jest, kazao je  nadbiskup Puljić.
– Obitelj nije udruga, ni  društvo. Obitelj je zapravo  nešto što nadilazi naše ljudsko  umovanje, ona je veliko otajstvo, zajedništvo osoba i upravo zato imamo i naslov “Zajedno u Kristu”. I ovaj susret  naše nadbiskupije samo je  bliža priprava za ono što smo  htjeli da se dogodi na planu  cijele Hrvatske, a evo ove godine, hvala Bogu da je Papa  prihvatio poziv biskupa i  državnih struktura da dođe.  Željeli smo da taj susret bude  prigodom njegova dolaska.  Naš nadbiskupijski susret je  priprema za to, zaključio je  mons. Želimir Puljić te pozvao  obitelji Zadarske nadbiskupije da se u subotu 14. svibnja  nađu u Vrani i da tako osjete  što znači zajedno vjerovati,  družiti se i moliti i zajedno u  Kristu ići ovim svijetom.
Predsjednik Organizacijskog odbora za pripremu susreta u Vrani don Emil Bilaver  istaknuo je kako  Zadarska  nadbiskupija jedina u Crkvi u  Hrvata ima ovaj poseban susret svih stvarnosti, svih obitelji,  župnih pastoralnih vijeća i svega onoga što mi imamo u  našim župama.
Liburnija stavila na  raspolaganje sve  autobuse
– Moto pohoda pape Ivana  Pavla II. našoj nadbiskupiji bio  je “Obitelj – put Crkve i naroda”, što se pokazalo kao cilj  pohoda – kroz obitelj pokazati  smisao same Crkve. Aktualni  moto dolaska pape Benedikta  XVI. u Hrvatsku – “Zajedno u  Kristu” u Godini obitelji je na  tragu onoga što Crkva treba  stavljati kao prioritet u svom  djelovanju, odnosno naviještanju evanđelja, nastojanja da se  preko djece dolazi do obitelji i  preko obitelji do djece, ovisno  u kojim se okolnostima događa nova evangelizacija, rekao je don Emil uputivši potom poziv župnicima da u sljedeću nedjelju animiraju sve  vjernike, bračne parove, župna pastoralna i ekonomska vijeća, roditelje prvopričesnika i  krizmanika, ministrante, da se  do utorka 10. svibnja prijave u  Ordinarijat kako bi na sljedećoj svećeničkoj rekolekciji  svi župnici znali kad u subotu  dolazi autobus Liburnije pred  njihovu crkvu. Don Emil se  zahvalio i vodstvu Liburnije  Zadar koji su i ovaj put rado  pokazali pažnju prema svim  hodočasnicima i stavili im na  raspolaganje sve svoje autobuse. Povratna karta iz bilo  koje župe Zadarske nadbiskupije iznosi 20 kuna po osobi.
– Zadarska nadbiskupija se  želi preko ovog nadbiskupijskog susreta na poseban način  aktivirati u dolasku Svetoga  Oca u Zagreb, istaknuo je don  Emil.
 Don Dario Tičić predstavio  je liturgijski program susreta u  Vrani.
– Kao jak trenutak našeg  zajedništva i vrhunac hodočašća bit će misno slavlje u  prostoru svetišta Sv. Nediljice  u Vrani.  Predviđeno je da će  na svetoj misi biti najveći dio  naših hodočasnika i svi  svećenici naše nadbiskupije i  bit će oformljen veliki zbor od  svih pjevačkih crkvenih zborova.
Don Šimun Šindija, župnik  Vrane kazao je da je ovo za  Vranu povijesni događaj i da  domaćini s radošću iščekuju  dolazak hodočasnika, koje  žele počastiti nakon misnog  slavlja. Župnik Vrane se zahvalio svima koji su doprinijeli  organizaciji susreta obitelji zadarske Crkve. 
 


Iz Zadra u Zagreb kreće kompozicija od 12 vagona




Zadarska nadbiskupija organizira prijevoz s vlakom u Zagreb ususret  dolasku Svetog Oca. Redovita karta Zadar – Zagreb stoji 260 kuna.  Odlukom Hrvatskih željeznica radi posjeta Svetog Oca karta je jeftinija 50  posto. Za sada imamo dva velika vlaka. Jedan vlak ide iz pravca Vukovar  – Vinkovci – Zagreb, a drugi veliki vlak pokrećemo mi iz Zadra, u pravcu  Zadar – Knin – Zagreb. Karta za odraslu osobu je 140 kuna. Međutim,  zahvaljujući našim dobrim ljudima, Zadarskoj nadbiskupiji i Hrvatskim  željeznicama za naše vjernike iz čitave Zadarske nadbiskupije, povratna  karta je 100 kuna po osobi. Vlak će krenuti u subotu u 20 sati s perona  Zadar i stat će na svim postajama naše željeznice tamo gdje budu  hodočasnici. Postaje su Zadar, Bibinje, Sukošan, Debeljak, Galovac,  Prkos, Škabrnja, Nadin, Benkovac, Knin, kazao je don Emil Bilaver  izdvajajući kao zanimljivost podatak da ovako duga kompozicija od 12  vagona nije išla zadnjih dvadeset godina iz Zadra.