Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za razminiranje najmanje novca od onih koji se bave luksuzom

05.05.2011. 22:00
Za razminiranje najmanje novca od  onih koji se bave luksuzom


Od 1998. godine do danas na razminiranje minskih područja utrošene su 3,5 milijarde kuna od čega je iz državnog proračuna izdvojeno 56 posto novca. Tim je sredstvima razminirano 330 kilometara četvornih


Zaklada za  humanitarno razminiranje Hrvatske “Hrvatska bez mina” i  tvrtka Inter-Yachting d.o.o. iz  Zagreba u marini Dalmacija  Sukošan-Bibinje jučer su potpisali predugovor o podsezonskoj donaciji za razminiranje  okućnice ili polja jedne hrvatske obitelji, čija se kuća i  imanje nalaze na minski sumnjivoj površini.
U nazočnosti ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje  Zdravka Modrušana i voditelja Nautičke baze Sukošan-Bibinje Dragana Fantine, predugovor su potpisali  upraviteljica Zaklade Đurđa  Adlešič i direktor Inter-Yachtinga Miro Crnković. Moderator je bio mr.sc. Josip Čerina, predstojnik Podružnice  HCR-a Zadar.
– Tijekom nautičke sezone  tvrtka Inter-Yachting odvajat  će određeni novčani iznos od  pristojbe za svakog gosta. Tijekom mjeseca listopada potpisat će se ugovor s točnim  iznosom donacije za razminiranje područja kojeg odabere  donator, pojasnila je Adlešič.
Godišnje 400 tisuća  kuna za znakove za  opasnost
Donatori daju novac i odaberu minski sumnjivu površinu, a Zaklada s HCR-om  odradi sve ostalo. Nakon razminiranja donator dobiva certifikat o razminiranju. Mi taj  princip, kaže Adlešić, zovemo  “ključ u ruke”.
– Zahvaljujem na budućoj  donaciji koja bi trebala potaknuti i ostale. Naime, dosad  smo za razminiranje najmanje  novca dobili od onih koji se u  Hrvatskoj bave luksuzom, tvrdi Adlešič.
Godišnje se izdvoji oko 400  tisuća kuna na nove tablice i  znakove za opasnost o minskim područjima te su i Modrušan, Čerina i Adlešič poručili neodgovornim građanima da ih ne otuđuju već da ih  čuvaju kako bi mnoge spasili  od životne opasnosti.
– U marini Dalmacija su 23  nautičke tvrtke sa 450 brodova. Inter-Yachting je najmanja  tvrtka s tek devet brodova te se  nadam da će akcija poslužiti  kao primjer i ostalim poduzetnicima da naprave nešto  slično i sudjeluju u ovom zaista  važnom projektu, uvjeren je  Crnković dodajući kako je na  ideju o donaciji došao kada je  prije dvije godine tijekom  šumskog požara na obližnjem  brdu u zaleđu marine Dalmacija došlo do aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava.
Do 2019. godine  Hrvatska će biti čista  od mina
– Stranci koji su boravili u  marini su se dobrano prestrašili. Od eksplozija zaostalih  mina izgledalo je kao da je rat  ili ratno stanje, pojasnio je Crnković.
Od 1998. godine do danas  na razminiranje minskih područja utrošene su 3,5 milijarde kuna od čega je iz državnog proračuna izdvojeno 56  posto novca. Tim je sredstvima  razminirano je 330 kilometara  četvornih.
– Od UN-ove procjene iz  1996. godine i MSP-a od  13.000 kilometara četvornih  trenutačni MSP u Hrvatskoj  iznosi 799 kilometara četvornih s oko 95.000 minski-eksplozivnih sredstava. Do 2019.  godine Hrvatska će biti u cijelosti oslobođena od zaostalih  minsko-eksplozivnih sredstava za što je potrebno još oko  četiri milijarde kuna. U Zadarskoj županiji od 1998. do  danas za razminiranje oko 50  kilometara četvornih za što je  uloženo oko 450 milijuna kuna. Ostalo je još 60-ak kilometara četvornih minski sumnjivog prostora koji je obilježen s više od 1.800 oznaka  minske opasnosti, nabrajao je  ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan.
Cijena metra četvornog površine za razminiranje ovisi o  tipu zemlje i pristupačnosti iznosi od 8 do 12 kuna.
– Svaki građanin bi mogao  izdvojiti taj iznos budući da je  to iznos jedne kave u kafiću,  poručila je saborska zastupnica Adlešič.
Od 1991. godine od minsko-eksplozivnih sredstava u  Hrvatskoj stradalo 1.940 osoba, od kojih su 502 izgubile  živote. U Zadarskoj županiji  su 192 minska incidenta, stradalo je 275 osoba, od čega njih  97 sa smrtnim posljedicama,  157 osoba s teškim i 28 s lakšim  ozljedama. Pirotehničari su  stradali u 23 nesreće, i to njih  35 od kojih ih je jedanaest  imalo smrtne posljedice.
Hrvatske tvrtke  razminiraju Irak
– Moram pohvaliti HCR i  reći da je hrvatski model razminiranja jedan od najboljih  modela na svijetu. Boreći se  protiv zaostalih mina iz Domovinskog rata, u našoj zemlji  su razvijene najmodernije metode i tehnologije razminiranja te osposobljeni kadrovi za  obavljanje svih vrsta protuminskih aktivnosti korištenjem najmodernije opreme i strojeva za razminiranje.  Imamo sjajni izvozni proizvod,  tvrdi Adlešič kako hrvatske  tvrtke razminiraju Irak te imaju poslove u Libiji, Egiptu, Afganistanu, BiH, Crnoj Gori i  Srbiji.
Posljednji minsko-eksplozivni incident na zadarskom  području dogodio se prije dva  mjeseca kada čovjek nije  poštovao upozorenja, pa je  ušao u minsko polje i zadobio  lakše ozljede.
– Sa zadovoljstvom se može  kazati da mine u Hrvatskoj  više ne prijete infrastrukturnim objektima, cestama, željeznici i turističkim destinacijama. Hrvatska je nadasve sigurna zemlja, sva minsko sumnjiva područja su obilježena  tablama upozorenja. Štoviše,  na Jadranskoj obali više uopće  nema minsko sumnjivog područja, osim jednog maloga i  nepristupačnog područja između dva maslenička mosta,  napomenuo je ravnatelj  HCR-a Zdravko Modrušan.
 


Ratna siročad iz Iraka u Sukošanu




Osim što će Zaklada od jeseni krenuti sa sveobuhvatnom edukacijom  poljoprivrednika i lovaca o minsko-eksplozivnoj opasnosti, u sklopu  međunarodne suradnje krajem idućeg mjeseca, od 20. lipnja do 1.  srpnja u sukošanskom HP odmaralištu zbrinut će djecu, 60-ak ratne  siročadi bez oba roditelja iz Iraka. Na ljetovanju će im se pridružiti i  hrvatska djeca koje je tijekom Domovinskog rata pogodila jednaka  sudbina. Od 23. do 30. lipnja u Selca pokraj Crikvenice dolaze na  ljetovanje djeca iz BiH budući pobjednici natječaja o poznavanju života  uz minska polja, obznanila je Đurđa Adlešič.