Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Građani snose teret krize, a sve se otvara za gospodarstvo

05.05.2012. 22:00
Građani snose teret krize, a sve se otvara za gospodarstvo


U naredne dvije godine moramo doći do nultog deficita, a to znači da će ono što prikupimo od poreza taman pokriti kamatu, ali dugove nećemo biti u stanju početi vraćati, prognozirao je Linić


Dugovi se moraju platiti. Shvatite, nitko nam ih neće platiti, nego će ih platiti svi građani ove države. Zato imamo male plaće, male mirovine i zato ovih pet mjeseci imamo toliko nepopularnih mjera, rekao je ministar financija Slavko Linić u Zadru, obraćajući se stranačkim kolegama i kolegicama okupljenima na izvještajno-tematskoj konvenciji GO SDP-a.
Predah od poskupljenja
– U pet mjeseci uspjeli smo osigurati sav potreban novac za financiranje naših deficita, novac u Hrvatskoj više nije problem. Na žalost, mi ćemo unatoč svom „stiskanju”, u ovoj godini potrošiti 10 milijardi kuna više nego što ćemo naplatiti poreza. Previše smo zaduženi i sve procjene govore da mi naš dug u naredne četiri godine nećemo početi vraćati. Moramo vratiti i kamate što bi značilo da se moramo zadužiti za 20 milijardi. Ponovo zaduživanje nije vraćanje i zato ćemo prodavati našu imovinu da ne bismo morali dizati porez ili došli do toga da nam više nitko neće dati kredit. To su odgovorne financije, to je način kako s deficitima i dugovima kalkulirati. U naredne dvije godine moramo doći do nultog deficita, a to znači da će ono što prikupimo od poreza taman pokriti kamatu, ali dugove nećemo biti u stanju početi vraćati,  prognozirao je Linić  koji je riječima „više neće trebati usklađivati energetiku” i „s PDV-om smo došli do maksimuma” građanima obećao predah od poskupljenja  troškova života.
Jeftiniji krediti, prolongiranje dugova, otpis kamata
– Tri godine recesije ostavilo je traga na Hrvatskoj. Budžetska potrošnja nije bila prilagođena krizi nego je bila u funkciji kvazisocijalne politike i življenja bez prihoda. Preko 130.000 ljudi je u  zadnje dvije godine otpušteno je iz procesa rada u realnom sektoru, zaustavljene su investicije, imamo 43 milijarde neplaćenih računa koji su registrirani. To je Hrvatska koju je bivša vlast ostavila.  2012. je godina bitke za radna mjesta, a teret toga, mi kao Vlada, najvećim dijelom prebacujemo na leđa građana. Srezali smo 4 milijarde u proračunu u godini u kojoj ćemo imati najmanje 2,5% inflacije. Vlada je odlučila da će prvi teret podnijeti zaposleni u javnom sektoru. Da bismo zainteresirali privrednike da shvate da moraju investirati smanjili smo zdravstveni doprinos u plaćama i ostavili ga njima. To je na godišnjoj razini blizu 3 milijarde. Prebacili smo to na PDV i opteretili građane. Kao prvomajsku čestitku „digli” smo struju i plin građanima, a privredi  nismo. Znamo da ni to nije dovoljno. U dogovoru s Hrvatskom narodnom bankom od sljedećeg tjedna krećemo s kreditima na način da 50% tog kredita ide preko HBOR-a uz 1,8 % kamate. Natječajima kod banaka nastojat ćemo da njihove kamate ne budu veće od 4%. Blizu 3% će biti kamata za bilo kakvu izvoznu aktivnost, za proizvodnju. Sljedeće godine svima u turizmu skidamo PDV na 10%, a ne samo onima koji pružaju usluge smještaja. Nažalost, ne možemo više „stiskati” u proračunu i građani zbog ovakve politike Vlade snose teret krize, a sve se otvara za privredu. Ova Vlada je počela stvarati bolje uvjete rada privrede, ali tražimo i veću odgovornost, rekao je Linić ponavljajući kako, zbog neefikasnosti pravosuđa, Ministarstvo financija  kroz upravne postupke preuzima oduzimanje imovine onima koji varaju državu, radnike i vjerovnike.
-Treba riješiti situaciju 62.000 tvrtki koje su upale u blokadu jer nisu platile 43 milijarde kuna. Upravnim postupcima ćemo i to preuzeti i već sljedećeg tjedna će Vlada iznijeti prijedloge zakona po kojima će vlada sa svojim potraživanjima zajedno s bankama rješavati nelikvidnost i borit se za svako radno mjesto, prolongirati ćemo dugove, otpisati kamatu, ali samo ako će onaj koji ima firmu nastaviti raditi, istaknuo je Linić.


 NAJVEĆE INVESTICIJE U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE




– HEP je jedna od naših najneuspješnijih tvrtki. Lani smo imali 61% uvoza struje, a cijela se Europa zadnjih 10 godina bavi samo energetikom. Kod nas je, mjesec dana nakon što je Jadranka Kosor došla na vlast, u Saboru usvojena strategija  u kojoj se kaže da je atomska energija budućnost Hrvatske. Istodobno su u  Danskoj zacrtali da će do 2025. sto posto energije dobivati od sunca i vjetra, a mi imamo, ne samo sunce i vjetar, nego i vode i plin. U tome, u naredne četiri godine, vidimo najveći investicijski ciklus, kazao je Slavko Linić.


 HRVATSKE ŽELJEZNICE NEMAJU LOKOMOTIVE


-12 godina se samo se ulagalo o autoceste, a industrija je trebala pruge. Bez pruga nema kvalitetne luke, ni u Rijeci, ni u Zadru, ni u Pločama, ali Hrvatske željeznice su uništene. Nema lokomotiva za prijevoz, a želimo biti tranzitna zemlja. Brzina na prugama je 36 kilometara, a projekcije govore o 200 kilometara. Od 1. srpnja sljedeće godine vozit će nam njemačke i austrijske željeznice, vozit će oni koji mogu prevesti teret kvalitetno i brzo, a Hrvatske željeznice to ne mogu, zaključio je Linić.