Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sve je pošlo kvragu kad su se žene ostavile kuhinje

05.05.2012. 22:00


Slaviti praznik rada u vremenima kad je sve više ljudi bez posla, k tome spajati ponedjeljak i utorak, stvarno je nehumano. Za one koji isti taj posao nemaju. A ovima koji ga imaju, živo se hebe – produženom vikendu se ne gleda u zube.
Otišli smo i mi ekipno, oni koji rade i oni koji više ne rade, tradicionalno kod babe na selo na janjetinu ispo peke. Jer kod babe je najlipše, svi dođemo na gotovo. Što se nas ostalih tiče, moglo se jesti samo fažola iz konzerve i to bez kobaja. Jer recesija je i nema se.
A moj je dida alergičan na emancipirane žene. I stare cure, pa ne moram ni spominjati da mu nisam na listi prioriteta kad unučadi dijeli kumpire i meso. Ne bi mene dopao papršnjak, nema te sile. Ali se kod babe unaprijed ogrebem za repete, a pasu ispod stola uvalim ono masno što mi je dida izvadio. Ja sam davno zaključila da sam babina miljenica jer sam ime dobila po njoj, a što se dide tiče, koji šljivi samo muške, da bi skoro pa gladna s prvomajske fešte moga ići doma, a da ga ne bi pogodilo.
A ove godine za stolom nisam bila jedina crna ovca. Nije da se veselim tuđoj nevolji, ali lipo je znati da nisi uvijek najgora od svih u familiji. Došla je rodica iz Rijeke koja je od prošloga prvoga maja ostala i bez muža i bez posla. A bila je sve ono, nakon mene ovakve, što dida najmaje voli: karijeristica. Rodica je bila direktorica male firme, radila je cijeli dan, a već prošle godine joj je dida održao govor:
– Iva, ne možeš tako u životu. Ženi je misto u kući pored muža, a ne obrnuto. Kad si ti vidila da je neko reka da iza svake uspješne žene stoji muškarac?! Nikad! Samo obrnuto. Sve je pošlo kvragu kad su se žene ostavile kuhinje i počele trčat za poslom. Mogla bi ti ostat bez muža jer nije normalno da ti putuješ i trčiš za parami, a da muž doma dadilja dite. Da je to normalno, bog bi muškome stvorija cice da može dite podojit.
Svima nam je bilo smiješno didino razmišljanje, ali bogme rodica je ostala bez muža. Jer dok je ona radila i putovala po Europi, on je gurajući kolica po Kantridi našao žensku s kojom se spetljao. A sve pod skužom bejbisitinga. A te mulice su, poznato je, sklone su pasti na dobrostojeće i dobrodžeće očeve s kolicima. Pa se ti moja Iva frigaj.
Nakon šoka da joj se muž spetljao s petnaest godina mlađom studenticom, Ivi je uslijedio novi šok. Ostala je bez posla jer su poslovanje firme odlučili prebaciti u Italiju, a ona se nije u takvoj situaciji mogla preseliti tamo. Em joj je sad već skoro pa bivši rekao da to ne dolazi u obzir jer on malome neće dati da seli iz države, em zbog toga što kao samohrana majka ne bi stizala raditi posao koji je radila prije.
Na prvomajskom okupljanju sam prvi put od ulaska u pubertet vidjela Ivu bez savršene frizure i ful mejkapa na licu, s podočnjacima i u nije-me-briga izdanju. A dida, umjesto da je tješi i tetoši, da joj najveći komad janjetine na pijat, ali s najviše bilog. Pa ti budi žensko u mojoj familiji. Nikad ne valja.
Mare ([email protected])