Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Slivničani iz kutija vadili brojeve svojih budućih parcela

Autor: Vanja Mirčeta

05.05.2013. 22:00
Slivničani iz kutija vadili brojeve svojih budućih parcela


U Mjesnom domu u Slivnici Gornjoj jučer je održan skup građana na kojemu je bila organizirana dioba zemljišta na području mjesta Slivnice. Povod okupljanju bila je dioba zemljišta što su ga preci stotinjak Slivničana koji su se ovdje okupili dobili u postupku razrješenja agrarnog postupka na području Dalmacije i Hrvatskog primorja od 1939. godine. Zemlju su tada dobili na određene udjele, ali u naravi nije bilo definirano što je čije.
Radi se o postupku diobe dvije parcele u Slivnici Donjoj površine oko 6 milijuna metara četvornih, s donju stranu Slivnice do mora, odnosno Velebitskog kanala, katastarske općine Vinjerac te dijela koji graniči s Jovićima. Uglavnom je riječ o pašnjacima.
Prema riječima odvjetnika Mile Milovca koji je vodio ovaj postupak, grupa mještana se prije četiri godine organizirala te pokrenula postupak diobe koji je s jučerašnjim “ždrijebanjem” imao svoj završetak.
– Sve parcele su podijeljene na 148 slivničkih obitelji. Prije četiri godine sazvan je skup mještana na kojemu je dogovoreno da se krene s postupkom. Pripreme, usklađivanje planova i snimanje terena trajali su četiri godine da bi plan bio izrađen te je današnjim danom cijela priča dovedena do svog kraja, kaže Milovac.
Dio mještana iznimno je nezadovoljan ovakvim načinom diobe, odvjetnikom te članovima Mjesnog odbora.
– Smatramo kako je ta ekipa ciljano razdijelila parcele. Naime, mi imamo zemljište od Posedarja do mora, Lovinca, preko Radovina, itd. Razdijelili su parcele samo uz more i prema moru, dok se drugo ništa nije dijelilo, iako je u ugovoru kojeg smo potpisali stajalo da će se dijeliti sve. Svih deset zona o kojima se govori, iz kojih su se parcele ždrijebanjem dijelile, su uz more i prema moru. Drugo ništa nisu podijelili što je sada veliki problem. Uputit ćemo žalbu Državnom odvjetništvu i Uskoku. Dok se narod ne složi, ne može se upisati vlasništvo, žalio se jedan nezadovoljni mještanin.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU