Knjiga čuvarica arbanaške baštine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
bernardo kotlar - arbanasi knjiga
Marin GOSPIĆ

"Albanska kolonija Arbanasa pored Zadra" naziv je najstarije povijesti Arbanasa, autora prof. Tullia Erbera, a nedavno je izašao i njezin prijevod.

- Knjigu je prof. Tullio Erber napisao davne 1883. godine na talijanskom jeziku i govori o povijesti Arbanasa, njihovom doseljavanju i životu u neposrednoj blizini Zadra, ali je zbog jezične barijere bila manje dostupna široj javnosti, pojasnio je dr. Serđo Dokoza, profesor povijesti.

- Dugo se vuče ideja o objavljivanju prijevoda ove knjige. Dosada je dosta knjiga objvaljeno o zadarskim Arbanasima, ali nikada cjelovita povijest sadržana u jednoj knjizi. Upravo je prof. Tullio Erber u ovom djelu skupio sve spoznaje o prošlosti Arbanasa do vremena u kojem je živio, dodao je prof. Dokoza.

Bernard Kotlar idejom o njezinom prevođenju i objavljivanju bavio se oko pet godina, a problem je nastao prilikom prijevoda onog dijela knjige koji je napisan na starom talijanskom jeziku.

- Uspjeli smo naći prevoditeljcu, gospođu Ljerku Šimunković iz Splita koja je prevela taj stariji jezik, a nakon toga sam ja obavio prijelom i grafičku pripremu. Knjiga je nakon toga ponovno morala pričekati na objavu jer nije bilo novca da se ona tiska. Tek uz pomoć dva brata Perovića, Krste (Kite) i Tomislava, i to se realiziralo, istaknuo je Kotlar, navodeći kako je posao obavljen na zavidnoj razini te se može prezentirati svim krugovima čitalačke publike koji će prepoznati njezinu vrijednost kao dio kulturne i povijesne baštine zadarskih Arbanasa.

Knjiga "Albanska kolonija Arbanasa pored Zadra" službeno će biti predstavljena 8. svibnja u 19 sati u Samostanu časnih sestara franjevki u Arbanasima u sklopu proslave blagdana Gospe Loretske.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika malipingo
Pohvalno za angažirane,svakako veliki minus za grad koji je trebao naći novac za financiranje i uključiti se jer se radi o ljudima koji tu žive i rade. Nije mi jasan stav gradske uprave ukoliko su znali za ovaj projekt.