U Galovcu kreće katastarska izmjera nakon gotovo dva stoljeća!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Zanimanje žitelja općine Galovac bilo je veliko

Na javnom skupu mještana katastarske općine Galovac odaziv je bio veći od očekivanog. Prostor atrija OŠ Galovac bio je pretijesan da primi sve zainteresirane mještane koji su imali prigodu postavljati pitanja na koja su odmah dobili i odgovore.

- Prema podacima Državnog arhiva u Splitu, posljednja katastarska izmjera na području Galovaca bila je gotovo prije dva stoljeća, u vrijeme Kraljevine Dalmacije, kazao je načelnik Marin Gulan ističući kako će problemi oko vlasništva zemljišta i neuređenih zemljišnih knjiga za četiri ili pet godina u Galovcu postati prošlost.

Sređivanje zemljišnih evidencija je investicija. Investicija koja ima svoju cijenu, ali i investicija koja donosi višestruku dobit.

- Cijena katastarske izmjere po jednom vlasniku nekretnine najvjerojatnije će iznositi 1.500 kuna plus 100 kuna za svaku parcelu. Predujam je 600 kuna a ostatak će se plaćati u mjesečnim ratama. Ako je vlasnik u mogućnosti cjelokupni iznos može uplatiti i odjednom, pojasnio je Gulan.

K.o. Galovac obuhvaća područje od 901 hektara, te prema postojećoj evidenciji katastarskog operata ima 2.759 katastarskih čestica. Državna geodetska uprava projekt financira sa 30 posto od ukupne vrijednosti, a u visini od 70 posto vlasnici parcela i Općina. Radove izvodi tvrtka Geodetski zavod d.d Split.

Naglasak je posebno stavljen na potrebu obilježavanja svog posjeda trajnim oznakama i na odazivanju kada dobiju poziv.

- Zbog avionskog snimanja do kraja ovog mjeseca prva je obveza obilježiti svoje parcele, rekao je Gojko Vuko, tehnički direktor Geodetskog zavoda, te nastavio:

- Molimo vas za suradnju jer jedino uz dobru suradnju svih sudionika u ovom postupku: najprije mještana, katastra, zemljišne knjige, grada, države, javnih i drugih poduzeća ovaj postupak se može uspješno završiti, poručio je Vuko.

Svi podaci dobiveni katastarskom izmjerom bit će izloženi na javni uvid gdje se tijekom izlaganja mogu izmijeniti putem odgovarajućeg postupka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno