Neki su "pametni", a neki nemaju vodu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Koliko je projekt Pametni otoci - primjenjiv na zadarske otoke?
Autor: 
Iako smo mi daleko od tzv. pametnih otoka, ne smijemo propustiti europski vlak. Pod pojmom pametnih otoka te gradova i sela, kriju se investicijske platforme za financiranje inovativnih rješenja kojima bi se potaknuo održivi razvoj, ističe pročelnik Daniel Segarić
arhiva Zadarski list
Mnoge naše otoke muče osnovni egzistencijalni problemi kao što je loša povezanost i opskrba

Bilo bi lijepo kad bi, što se naših otoka tiče, bili u Europi i kad bi nas mučili problemi kao što je brža internetska veza, veće i bolje korištenje solarne energije ili pak, nedovoljna ekipiranost komunalnih redara... Ne možemo se uspoređivati s drugim zemljama jer su one jednostavno miljama ispred nas. Činjenica jest da je i EU prepoznala specifičnosti otoka i zauzima se za poseban pristup u rješavanju njihovih problema. Mnoge naše otoke muče osnovni egzistencijalni problemi kao što je loša povezanost i oskrba, nedostatak vode, problem odvodnje, nerijetko i električne energije, depopulacija. Iako smo mi daleko od tzv. pametnih otoka, ne smijemo propustiti europski vlak. Pod pojmom pametnih otoka te gradova i sela, kriju se investicijske platforme za financiranje inovativnih rješenja kojima bi se potaknuo održivi razvoj. Moramo o tome razgovarati i na tome raditi, kako bismo rješavali te, ali i one elementarne otočne probleme. Veliki je disbalans i između naših otoka jer ne može se uspoređivati primjerice, jedan Hvar i Brač i recimo, Lastovo i Premuda. Ali, mi ćemo o tome razgovarati i na to ukazivati i nastojati u svakom slučaju koristiti europska znanja, iskustva i novac iz europskih fondova za pomoć u rješavanju otočnih problema, istaknuo je Daniel Segarić pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj.

Konferencija o pametnim otocima u lipnju na Hvaru

Naime, kada je proteklih dana posjetila Povljanu na otoku Pagu i otvorila vrtić u povodu Dana općine, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, najavila je i veliku konferenciju o projektu pod nazivom - "Pametni otoci" koja će se u lipnju održati na Hvaru.

Podsjećamo, inicijativa Pametni otoci inspirirana je inicijativom Europske komisije Pametni gradovi i zajednice, a uključuje male europske otoke koji se odlikuju održivim lokalnim gospodarskim razvojem i naporima za podizanje kvalitete života, pa su tako, u ožujku 2017. godine, predstavnici niza europskih otoka, od Baltika do Mediterana, u Bruxellesu potpisali Deklaraciju o pametnim otocima, a među hrvatskim otocima dosad su je potpisale općine Preko, Kali, Kukljica, Pašman, Tkon i Sali, Baška, Dobrinj, Omišalj, Punat, Vrbnik, Lopar, Vela Luka, Mljet i Lastovo. Potpisnik je i Grad Zadar za otoke Iž, Ravu, Molat, Ist, Silbu, Premudu i Olib te gradovi Krk i Korčula.

Krajem prošle godine  prvi sastanak 

Deklaraciju je dosad potpisalo više od 200 europskih otočnih zajednica. A, krajem prosinca prošle godine u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova osnovana je i radna podskupina za pametne otoke za izradu Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Tada je održan i prvi sastanak na kojem se raspravljalo o strateškom i zakonodavnom okviru za razvoj pametnih otoka te su prezentirani globalni trendovi i primjeri najbolje prakse razvoja pametnih otoka.

Inače, radna podskupina ima 54 člana, od predstavnika gotovo svih ministarstava, fondova, Agencije za obalni linijski pomorski promet do županijskih odjela svih jadranskih županija i otočnih jedinica lokalne samouprave, a Zadarsku županiju predstavlja resorni županijski pročelnik Daniel Segarić i Krešimir Laštro, Denis Barić predsjednik Otočnog sabora, Marica Babić iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA te načelnik Općine Preko Jure Brižić kao predstavnik zadarskih otoka.

Riječ je o otocima koji su spremni...

- Radi se u prvom redu o iskorištavanju prirodnih i obnovljivih izvora energije. Kao što znate mi smo obuhvaćeni i projektom Pegasus koji podrazumijeva podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenje obnovljivih izvora energije u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade te u stambenom sektoru. No, projekt pametni otoci odnosi se u prvom redu na otoke koji su spremni i koji ispunjavaju  preduvjete da se mogu pridružiti pametnim otocima i to treba iskoristiti - zaključio je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno